duminică, 6 decembrie 2015

Sunetul straniu al thereminului

Descris de Harold C.Schonberg drept un violoncel pierdut intr-o ceata deasa, istoria thereminului este uimitoare.


Conceput fara a fi atins, stranietatea sunetelor emise de theramin a fost demonstrata pentru prima data in 1920 la Moscova, in fata lui Lenin. Impresionat de demonstratie, Lenin decide promovarea aparatului prin trimiterea inventatorului rus Leon Theremin in Europa si apoi in New York City. In 1927, aparatul este prezentat la Berlin, printre participanti aflandu-se si Albert Einstein. Sunetele emise prin miscarea mainilor intre doua campuri electromagnetice, impresioneaza audienta. Mai mult decat atat, volumul poate fi controlat prin deplasarea mainii stangi inainte si inapoi in fata buclei de metal.

Ajuns in 1927 pe pamant american, Leon Theremin isi patenteaza inventia, negociind incheierea unui contract cu RCA pentru producerea in masa a instrumentului si distribuirea sa pe piata. Faima mult dorita nu se lasa asteptata. Usile din inalta societate se deschid amplificandu-i noile inventii si performante.

Laboratorul Theremin produce insa si sisteme de securitate electronice, unul dintre acestea fiind instalat in renumita inchisoare Sing Sing (numele provine din amerindiana Sint Sinks - piatra pe piatra).
Accesul la diverse informatii, documente sensibile si secrete comerciale, dau nastere controverselor, unii critici considerandu-l pe Leon Theremin spion NKVD (precursorul KGB) a carui misiune este spionajul industrial, motivul-cheie fiind insusi thereminul.
Insa, demonstratiile la Carnegie Hall si Metropolitan Opera House sunt asteptate si aplaudate la scena deschisa. Nici Hollywood-ul nu asteapta, sunetele stranii ale thereminului fiind perfecte pentru filmele lui Alfred Hitchcock. 
 
In 1930, Leon Theremin se casatoreste cu dansatoarea de balet afro-american, Lavinia Williams, insa timpul petrecut impreuna este scurtat de disparitia misterioasa a lui Theremin in 1938.

Controversele izbucnesc. 
 
In timp ce unii considera ca inventatorul rus a fugit din proprie vointa, altii cred ca a fost repatriat cu forta de agentii sovietici.

Intors in Uniunea Sovietica, in conditii inca neelucidate, Leon Theremin este condamnat.
Acuzat de tradare de catre Stalin, pe motiv ca a desfasurat propaganda anti-sovietica in timpul sederii sale in SUA, Theremin ia calea Siberiei.
Dupa cateva luni, insa, este transferat intr-un laborator secret din Gulag. Alaturi de alti oameni de stiinta, Theremin creeaza dispozitive de ascultare. Ia nastere astfel, The Thing.


In 4 august 1945, o delegatie de pionieri a URSS-ului acorda in semn de prietenie ambasadorului american din Moscova, o placa de lemn sculptat reprezentand Marele Sigiliu al Statelor Unite. Timp de sapte ani, cadoul va ramane atarnat in biroul ambasadorului. Printr-o intamplare, in 1952 se descopera o chestie micuta incorporata in tablou. Temerile devin realitate. Este un dispozitiv de ascultare. Numit The Thing acesta a transmis conversatii confidentiale timp de sapte ani.

Reabilitat dupa multi ani de captivitate, Leon Theremin a fost recompensat in 1947 cu premiul Stalin, contributia sa in tehnologia de spionaj fiind remarcabila.

Devenit omul de stiinta al KGB-ului pentru proiecte speciale pana in 1966, Leon Theremin s-a intors in anii 70 la Conservatorul din Moscova ca profesor de acustica. Dupa un timp insa, proiectele electronice muzicale sunt interzise, iar Theremin este expluzat, viziunea sa asupra muzicii fiind considerata ciudata.

In 1993, la varsta de 97 de ani, Leon Theremin se stinge.


Priveste...dincolo de umbre...
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top