duminică, 9 iunie 2013

Ziua in care Papa a plans



Studiourile de film MGM incep sa se clatine la inceputul anilor 90, chiar daca Parretti afisa aceiasi aroganta.

Lansarea filmului Thelma&Louise este amanata, Dustin Hoffman descopera ca se afla in posesia unui cec fara acoperire iar Sean Connery ameninta ca va boicota premiera peliculei Casa Rusia.

La doar o luna de la preluarea studiourilor de catre Parretti, MGM se confrunta cu un deficit de lichiditati de circa 1 milion de dolari pe zi.


Cu toate acestea, in cadrul unui eveniment stralucitor, lui Parretti i se acorda o distinctie pentru merite deosebite avand alaturi intreaga elita a Hollywoodului, timp in care imprumuturile  de la Crédit Lyonnais curg.
Jefuirea sistematica a studiourilor se deruleaza cu repeziciune, Parretti avand grija sa concedieze majoritatea functionarilor financiari si sa o numeasca pe fiica sa Valentina in varsta de 21 de ani, intr-o pozitie de conducere in cadrul departamentului.

Mai mult decat atat, nici macar Papa nu-si permitea sa refuze o intalnire cu Parretti sau sa nu raspunda la telefoanele date in timp ce facea naveta intre Europa si SUA la bordul avionului personal finantat cu banii de la Crédit Lyonnais. La Roma, Parretti a proiectat in sala privata de la Vatican – Bernadette – filmul pe care il produsese in 1986, despre viata tarancutei sanctificate. Papa Ioan Paul al II-lea a stat in primul rand, iar in al doilea s-a asezat Parretti. Dupa vizionare, Papa a ramas nemiscat minute in sir, cu lacrimile curgandu-i pe obraji. (Pradatorul – David McClintick)

 
Metro Goldwyn Mayer - simbol al epocii de aur al Hollywoodului si care produsese de-a lungul timpului filme remarcabile, devenea sub conducerea lui Parretti o simpla stea cazatoare.

Considerata cea mai mare sarlatanie din istoria Holywoodului, edificiul construit de Parretti se afla in cadere libera, cu o datorie de peste 2 miliarde de dolari.
 
Nici pana astazi nu s-a putut justifica cheltuirea unui singur dolar.

Pe 5 mai 1997, somptuosul sediu central din Paris al Crédit Lyonnais, un edificiu masiv in stil Empire, a fost devastat de un incendiu de amploare.
 
Afacerea Parretti, investigata de o comisie si de agenti FBI, dezvaluie multiple actiuni de santaj, fraude, evaziune fiscala si spalare de bani.

MGM a pierdut aproape 1,7 miliarde de dolari. Prin interventia guvernului francez, Crédit Lyonnais a fost privatizata in 1999, scapand astfel de faliment.
Sasea - holdingul detinut de Florio Fiorini -  si-a declarant falimentul in 1991, considerat cel mai mare din istoria Elvetiei. 

Parretti a continuat, insa, sa traiasca ca un magnat. Inainte de pronuntarea sentintei de sperjur si falsificare a dovezilor, a fugit in SUA. A fost condamnat in lipsa, in Franta, la 4 ani de inchisoare si o amenda. Pe baza unui mandat de extradare emis in SUA, Fiorini a pledat vinovat , primind o condamnare de 41 de luni de detentie, amenda si interdictia de a intra in SUA timp de 10 ani.

In prezent, Parretti este in Italia, urmand ca dupa pronuntarea tuturor sentintelor, sa fie extradat in SUA.
  




Demn de orice scenariu hollywoodian…



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top