duminică, 4 octombrie 2015

Condamnati la tacere

In 1552, Inchizitorul general al Romei Antonio Ghislieri, stabileste cele sapte delicte prin care mii de necredinciosi vor fi adusi in fata tribunalului Sfantului Oficiu : erezia, blasfemia, suspiciunea de erezie, magia, vrajitoria si farmecele, cei ce ii protejau sau ascundeau pe eretici, cei ce se impotriveau autoritatilor sau agentilor Inchizitiei, cei ce distrugeau, ultragiau sau violau sigiliile sau simbolurile Sfantului Oficiu.

 

Condamnati la tacere, vremuri tulburi binecuvantau infailibilitatea papalitatii.

Cunoscuti sub numele de Monahii negri, spionii cardinalului semanau teroare pe strazile Romei.






Prin torturi ingrozitoare, strapunsi de cutit, secure sau executati prin arderea pe rug, preceptele papale nu puteau fi ignorate.

 




In urma refuzului de a i se anula casatoria cu Ecaterina de Aragon pentru a se casatori cu Ann Boleyn, in 15 ianuarie 1535, Henric al VIII-lea rupe definitiv legaturile cu biserica catolica, declarand public ca papa nu mai are nici o autoritate asupra Angliei. Noua biserica catolica anglicana condusa de Coroana, silea in acest fel, ca mii de catolici sa practice religia pe furis. Era vremea in care prigoana catolicilor trebuia sa satisfaca puterea protestantilor.




Insa, in 1553 regina Maria urca pe tron, dand celor cinci ani de domnie razboaie, executii, lovituri de stat, rebeliuni interne si conflicte religioase. Dorinta sa nestavilita de a scapa de protestantii ce-i pangarisera credinta, nu are limie, ramanand cunoscuta in istorie ca Bloody Mary (Mary cea sangeroasa).

 

In noaptea mortii reginei Maria, este proclamata regina Angliei, Elisabeta, fiica lui Henric al VIII-lea si a Annei Boleyn, bastarda ce trebuia ucisa.








Dispretuind Inchizitia ce facea ravagii in Europa, protestanta convinsa, Elisabeta intoarce foile istoriei, neuitand insa ca cea mai mare parte a aristocratiei era catolica. Noi schimbari aveau sa reconfigureze politica vremii, uciderea monahilor fiind una dintre masuri.

Un lucru trebuie sa avem in vedere : in sec.XVI religia era totul, oamenii preferand sa moara pentru credinta lor. Cei mai multi erau protestanti de conjunctura, asteptand ziua favorabila. Regina nelegitima trebuia inlaturata.
Inconjurata de un grup de sfetnici si pentru a inabusi din fasa comploturile ce se urzeau, Elisabeta creeaza in timpul domniei sale, o vasta retea de spioni, in randurile carora tarani sau nobili infiltrati in retelele catolice, informau Coroana.
Astfel, sute de catolici au fost arestati si torturati, vanati si executati pe loc pentru inalta tradare, spanzurati si taiati in patru.
Menite sa inspire teama, metodele de executie erau extrem de barbare. Condamnatului i se scoteau ochii, organele sexuale erau taiate, maruntaiele scoase, trupul macelarit, si in cele din urma capul retezat.

 


In tot acest timp, pontiful isi da seama ca pentru a pastra o insulita catolica in Anglia protestanta, este sustinerea reginei Scotiei, Maria Stuart, o simpla marioneta in mijlocul conspiratiilor.







Cu ochii mari si verzi, in varsta de 28 de ani, preot, muzician si poet, insa unul dintre cei mai activi spioni ai Sfintei Aliante, tanarul David Rizzio, intra in gratiile reginei Maria Stuart, urcand incet pe scara ierarhica.
Curand, are acces direct la documente secrete.
Spionii englezi infiltrati la curtea scotiana transmit periodic informatii pretioase.
Inlaturat nu numai in calitate de sot, dar si ca rege, Henry Darnley sotul Mariei Stuart, este deceptionat. Devenit maître de plaisir al reginei, spionul Rizzio cu maniere de print si extrema aroganta exercita cea mai inalta functie in stat.

Nimic nu parea suspect in camera regala. Imbracat cu o vesta de damasc, Rizzio converseaza agreabil in micul salon invaluit de muzica. Curand maini puternice il leaga cu o funie, tarandu-l pe podea. Maria lupta disperata, insa rebelii infig pumnalul in corpul spionului. Cu mana dreapta taiata, ametit si plin de sange, o noua lovitura de cutit ii sectioneaza vena jugulara. Ultima lovitura de spada infipta in inima, pune capat complotului. Inmormantat intr-un loc secret, Maria este obligata sa semneze actul de iertare al asasinilor. Totul parea uitat.

Condamnata la moarte prin decapitare, in prezenta a trei sute de nobili, in 8 februarie 1587, regina Maria Stuart, paseste spre esafod.
Execuitia acesteia este considerata cea mai sangeroasa din istorie. Cu capul pe butuc, securea calaului, se ridica. Prima lovitura o loveste in ceafa. Cea de-a doua loveste naprasnic, dar capul nu se deprinde. In cele din urma, tendoanele ramase sunt taiate cu un cutit.

Epoca de aur a reginei Elisabeta, a inceput. Protestantismul prinde radacini. Toate conspiratiile sunt inlaturate.

In 1603 Elisabeta moare, nelasand in urma nici un mostenitor. Pe tron urca Iacob I, fiul Mariei, catolic convins. 
 
Din nou, istoria se rescrie.

Hotarat sa elimine vrajitoria, numeroase femei sunt torturate si arse pe rug, paroxismul cuprinzand Anglia. 
 
De-a lungul secolelor, impactul pe care il reprezinta autoritatea suprema a bisericii catolice, papalitatea, este de necontestat.

Pentru fiecare operatiune de spionaj, exista o misiune oficiala si alta secreta, ascunsa cu mare maiestrie. Misiunea oficiala trebuie sa se puna de acord cu regulile societatii si sa le respecte. Dar ceea ce se afla ascuns, motivul real al misiunii, trebuie sa-si gaseasca maniera potrivita in care sa fie dusa la indeplinire.
(John Le Carrè – Spionul perfect)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top