sâmbătă, 20 iunie 2015

Waterloo 2015

La 18km de Bruxelles, istoria se reconstituie...

In urma cu 200 de ani la Waterloo, armata condusa de Napoleon mizeaza pe ofensiva atacand armata anglo-aliatilor si a prusacilor aflati sub comanda ducelui de Wellington si a feldmaresalului Von Blücher. 

 
Inaintand greoi sub ploaia torentiala dar acompaniati de faimoasa arie La victoire est à nous (Victoria ne aparține), armata franceza incearca sa strapunga zidurile de baionete ale inamicilor. Eficienta atacului intarzie. 




Extrem de organizati, riposta englezilor imprastie imperturbabil regimentele si escadroanele franceze, lasand in urma pierderi semnificative.

Strigatul maresalului Cambronne: Rahat! Garda moare, nu se preda! nu pare sa impulsioneze armata franceza aflata in retragere.



Napoleon este invins.

In urma infrangerii catastrofale de la Waterloo, Imperiul napolonian ia sfarsit.


 


Colina Leului domina astazi campul de batalie, locul in care soldatii francezi si-au protejat eroic drapelele.






Pentru a sarbatorii bicentenarul Bataliei de la Waterloo au fost inregimentati peste 6000 de figuranti din 52 de tari, organizatorii reusind sa reconstituie in cele mai mici detalii conditiile unei infruntari ramase in istorie. Cavaleria, infanteria, luptele corp la corp, focurile de arme si tun, au reaminit celor peste 60.000 de spectatori istoria unei batalii.





Adevarata mea glorie nu consta în faptul ca am castigat patruzeci de batalii. Waterloo va sterge amintirea atator biruinte. (Napoleon Bonaparte)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top