duminică, 16 decembrie 2012

Puterea cunoasterii



“A cauta si a invata nu inseamna altceva decat a-ti reaminti", considera Platon,  deoarece in acceptiunea sa, adevarul se afla in stare latenta in mintea omului.

Plecand de la aceasta premisa, in cautarile noastre incercam sa ne “reamintim”…calea…ce duce la esenta, iar esenta la viata.

In anii de intuneric ai istoriei, cunoasterea a fost considerata mai mult decat primejdioasa, sute de milioane de carti fiind distruse din teama sau ignoranta.

“Distrugand cartea, il distrugem pe autor, ii distrugem spiritul, ideea si pozitia contrarianta, stanjenitoare pe care poate s-o reprezinte pentru oricine nu gandeste la fel”. (Richard Bessiere)

Prima biblioteca publica din lume (Museion-ul) – Biblioteca din Alexandria - ce cuprindea peste 700.000 de lucrari prestigioase, a fost distrusa prima data in anul 48 i.Hr. cu ocazia intrarii lui Caesar in Alexandria. Intr-o singura zi au fost mistuite de flacari 300.000 de lucrari, unii istorici sustinand ca in spatele anumitor tranzactii secrete, Caesar a intrat in posesia a numeroase manuscrise, ce au fost apoi trimise la Roma.

Multe dintre aceste opere, se afla si astazi in custodia autoritatilor papale, fiind ferite de ochii curioasilor, ferecate si depozitate in camerele secrete din pivnitele bibliotecii de la Vatican.
 
“Carti blestemate? Carti interzise? Secrete periculoase? Cate comori pierdute!” (R.Bessiere)

Biblioteca Vaticanului, infiintata de Papa Niccolo al V-lea cuprinde astazi, “16.000.000 de carti, 8300 de incunabule, 150.000 de manuscrise, 300.000 de monede si peste 100.000 de imprimate si stampe”.
Conform opiniei lui Pierre Petit, daca ar fi facute publice, multe din aceste lucrari tinute in secret de Vatican ar “zdruncina Biserica din temelii”.

Exemplele de distrugere a unor opere inestimabile sunt numeroase de-a lungul istoriei: Akenaton – cel care a intemeiat in Egipt, prima religie monoteista, sec.XIV-lea i.Hr.  -  a ars toate manuscrisele ce nu erau in concordanta cu preceptele sale, constructorul Marelui Zid, primul imparat din dinastia Qin din China, a distrus toate textele istorice si filosofia chineza, deoarece contraveneau principiilor sale, in anul 1171 Saladin a distrus biblioteca din Cairo, iar cruciatii au jefuit biblioteca din Constantinopol, biblioteca ce cuprindea intreaga literatura greaca.
Dar cele mai cumplite excese au fost facute in timpul Inchizitiei, astfel ca, in Spania, in anul 1490, conducatorul Torquemada a ordonat distrugerea tuturor cartilor de origine ebraica, multimea dansand frenetic in jurul flacarilor, in vreme ce adevarate comori se prefaceau in cenusa.
In timpul Revolutiei Franceze, comunarzii au distrus cu satisfactie toate textele regale si bibliotecile primariei, iar Germania nazista a depus toate eforturile pentru o distrugere masiva a cartilor evreiesti si nu numai.
La randul sau, conducatorul Pol Pot din Cambogia, dupa ce a masacrat doua treimi din populatie, si-a indreptat ura furibunda impotriva cartilor, distrugandu-le pe toate. Nu a mai ramas nici una.
In anul 1944, 80.000 de carti si manuscrise apartinand Societatii Regale a Cunoasterii de la Napoli, au fost distruse pentru a nu cadea in mainile Aliatilor, iar in China, Mao Zedong a ordonat garzilor rosii sa distruga toate cartile ce nu corespundeau doctrinei sale.
In 1992 biblioteca din Sarajevo  a fost bombardata cu salbaticie, iar in anul 2004 in India, manifestanti furiosi au distrus, deteriorat si furat 30.000 de manuscrise vechi, precum si o tablita asiriana, veche de 2600 de ani.

Am amintit doar o mica parte din marile distrugeri ale istoriei, distrugeri care ne-au lasat mai “saraci”, mai “firavi” si mult mai tematori in fata...cunoasterii. 

Un alt mister neelucidat nici astazi, este disparitia Cartii lui Thot, sau Tablita de smarald, lucrare ce dateaza din vremuri preegiptene.
Aceasta carte o datoram zeului egiptean Thot (Hermes Trismegistus), personaj real, ce a lasat posteritatii cheia spre adevarata cunoastere, permitand descifrarea marilor mistere. 

Un lucru este sigur : toti cei care au avut in mana aceasta carte, au platit cu viata. 
 
A “reamintit” umanitatii aceasta carte, cunoasterea pierduta?

Toate reaparitiile acestei carti au fost distruse sistematic, Inchizitia arzand-o de cateva ori, multe societati secrete pretinzand ca detin originalul.
Conform filosofiei oculte, stiinta egipteana si-a condensat invataturile in 78 de carti, 22 de arcane majore si 56 de arcane minore – tarotul, sintetizand astfel, dogma anticilor.

Astazi, ne aflam in zorii unui nou inceput, solstitiul de iarna din 21.12.2012 punand capat Calendarului maya, cat si perioadei de 26.000 de ani a precesiei.

Suntem martorii disparitiei unei lumi vechi si nasterii uneia noi si ca atare, sa ne “reamintim” ca “toate marile religii ale lumii se bazeaza pe adevaruri universal comune, care, de fapt, intaresc asemanarile si slabesc deosebirile dintre ele…”(P.Yogananda)…iar toate acestea ne conduc la…esenta, iar esenta la…viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top