duminică, 21 iunie 2015

Iluzia realitatii

Pornind de la ideea ca universul si legile fizicii sunt desavarsit reglate pentru a permite existenta vietii, noi dovezi sugereaza teoria conform careia realitatea nu exista fara un observator.

Experimentul alegerii intarziate desfasurat de renumitul fizician John Archibald Wheeler in 1978, pare sa intareasca teoria conform caruia universul este construit ca o bucla in care se regasesc trecutul, prezentul si viitorul. 

 
Scopul experimentului cu doua fante este observarea momentului in care un foton decide sa se comporte ca o particula sau ca o unda. Raspunsul este unul singur: in momentul masurarii, realitatea neexistand daca nu o privesti, validand inca o data teoria cuantica.






Cu alte cuvinte, fara un observator, universul este mort.

 

Creatorul armei nucleare americane, John Wheeler a introdus si dezvoltat notiuni fundamentale in fizica precum gaura neagra, spuma spatial temporala, gaura de vierme, fiind unul dintre colaboratorii lui Albert Einstein si Niels Bohr.






De asemenea a introdus conceptul de geon, ca entitate gravito-electromagnetica, dedicandu-si in mare parte cercetarile dupa anii 50 gaurilor negre. Pentru a defini mai bine referirile sale, Wheeler folosea adesea sintagme: gauri negre fara par (pentru a descrie forma perfecta a acestora fara nici un fel de proiectii), masa fara masa (pentru a elimina eficient masa din ecuatiile de baza), spuma-cuantica (pentru a descrie notiunea de spatiu-timp).



Considerat parte integranta a asa-numitei epoci de aur a relativitatii intre anii 1960-1970, Wheeler a reusit ca sub conducerea sa, Princeton sa devina liderul absolut in cercetarea gravitatiei einsteiniene.



Om de stiinta si visator, John Wheeler a fost un...observator.


Daca mecanica cuantica nu te-a socat profund, inca nu ai inteles-o. (Niels Bohr)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top