duminică, 16 februarie 2014

Zeii Nazca



In desertul Nazca, pe un podis inalt din Anzii peruvieni, se asterne in fata privitorilor, maretia unei culturi demult apuse.

Create intre 200 î.Hr. și 700 de indienii Nazca, sute de figuri reprezentand pasari, soparle, gorile, paianjeni, pesti, animale ce nu pot fi identificate sau linii simple, opreste timpul si indeamna privitorul sa desluseasca tainele unei lumi pierdute.

Neputand fi observate decat din aer, create cu o precizie uimitoare, nenumarati cercetatori au incercat de-a lungul secolelor sa raspunda la intrebarea, ce reprezinta aceste simboluri, si mai mult decat atat, cum a fost posibila desenarea lor, tinand cont, ca vechii indieni Nazca nu dispuneau de nici un mijloc de zbor.

Osciland intre ipoteze, in 1968 renumitul Erich von Däniken, publica cartea Carele zeilor: mistere nerezolvate din trecut, sustinand teoria conform careia, misterioasele linii reprezinta marturii ale prezentei exraterestre, alaturandu-se astfel, altor autori precum Louis Pauwels si Jacques Bergier, care in cartea Dimineata magicienilor, sustin prezenta unor fiinte nepamantene in preistoria umana.
Practicand ritualuri specifice in cadrul carora indienii Nazca aduceau ofrande zeilor, ramane un mister si impunatoarea piramida din chirpici descoperita pe pantele Anzilor, structurata pe 7 niveluri si dotata cu rampe de acces.

Alti cercetatori considera misterioasele desene - o harta astrala, sau o complicata cale spirituala, teorie sustinuta de profesorul Clive Ruggles, de la Universitatea din Leicester.

Desi nu exista nici o modalitate de a afla cum a fost creat sau folosit acest labirint, ramane posibilitatea ca drumul sa fi fost rezervat zeilor Nazca.

Mai ramane o intrebare : cum se explica pastrarea marcajelor mereu proaspete, desi au trecut sute de ani de la desenarea acestora?

Stranietatea locurilor nu se opreste, insa aici, mai la sud, gravata pe un versant al Muntelui Solitar, se inalta cea mai mare figura umana din lume, cunoascuta sub numele de Uriasul din Atacama. Amplasat in cel mai arid loc din lume, avand o inaltime de 86 de metri, uriasul intruchipeaza o zeitate locala, reprezentarea sa nefiind deslusita pana astazi.



Cel mai frumos sentiment din lume este dat de mister. Cel care n-a cunoscut această emotie are ochii inchisi. (Albert Einstein)


























2 comentarii:

Back to Top