duminică, 23 februarie 2014

Are you safe?



In 2006, jurnalistul si editorul australian Julian Assange, fondeaza site-ul Wikileaks – organizatie internationala fara scop lucrativ – oferind publicului din surse anonime, documente provenite din scurgeri de informatii.

La doar un an de la infiintare, Wikileaks afirma ca detine in baza sa de date, peste 1,2 milioane de documente. Astfel, sunt facute publice detalii despre evenimentele din Kenya, Africa, a procedurilor din Golful Guantanamo, precum si actiunile desfasurate de banca Julius Baer la sucursala din Insulele Cayman.

 
In 2010 site-ul publica informatii despre implicarea SUA in razboaiele din Afghanistan și Irak, dezvaluind publicului telegrame secrete ale Statelor Unite, fapt catalogat de Casa Alba ca nechibzuit si periculos.
Mai mult decat atat, site-ul Wikileaks a publicat pe un interval mare de timp, mesajele si interviurile cu Osama bin Laden, precum si peste 600 de rapoarte ale ONU, dintre care 60 considerate strict secrete.
Premiat pentru activitatea sa jurnalistica in 2008 si 2009, Julian Assange este arestat de politia britanica in 7 decembrie 2010, ca urmare a emiterii pe numele sau a unui mandat european de arestare, mandat emis de autoritatile suedeze, sub acuzatia de atac sexual.
Refugiat din 19 iunie 2012, la ambasada Ecuadorului din Londra, Julian Assange declara ca acuzatiile ce i se aduc au radacini politice, afirmand ca site-ul Wikileaks, reprezinta un exemplu ca buturuga mica poate rasturna carul cel mare. Crede, de asemenea, ca site-urile de socializare reprezinta modalitati prin care guvernele spioneaza si aduna informatii.


In interviul acordat cotidianului sloven Delo, preluat de Russia Today, fondatorul Wikileaks, compara ironic agentiile guvernamentale cu gandaci soiosi care iti dau fiori si care incep sa se panicheze atunci cand piatra care ii adaposteste este inlaturata.





Ultimele dezvaluiri din scandalul NSA – Agentia Nationala de Securitate – sustin ca Julian Assange, a fost pus pe lista persoanelor celor mai cautate, alaturi de membrii Al-Qaeda. Mai mult decat atat, agentia de spionaj a Marii Britanii – GCHQ – a monitorizat toate persoanele ce au accesat site-ul Wikileaks, colectand informatii despre vizitatori.

Mesajul uimitor a venit din partea fostului presedinte cubanez Fidel Castro, care a afirmat ca Wikileaks, este singurul site care i-a placut.

Ramane intrebarea : este Julian Assange motivat de principii inalte sau o voce ranita?

Da-i omului o masca si el iti va spune adevarul. (Oscar Wilde)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top