duminică, 9 februarie 2014

Regele incoronat al Sacalazului



Aceasta este povestea fascinanta a tanarului chipes cu ochi albastri, nascut in satul Sacalaz – localitate aflata la 7 kilometri de Timisoara.
Nascut la 23 iulie 1884 intr-un sat locuit de svabi ( Banatul aflandu-se atunci sub dominatie austro-ungara), Andreas Gebhardt paseste inca din copilarie pe calea aventurii. Atras de carti si de povestile ce ii mangaiau imaginatia, tanarul Andreas devine fascinat de jurnalele de calatorie.
Angajandu-se ucenic la magazinul de textile Blauer Stern (Steaua Albastra) din Timisoara, cu ochii mai mult in carti, visand spre alte tarmuri, Andreas reuseste sa-si determine patronul sa posteze la intrarea magazinului o tablita pe care scrie: vorbim engleza, franceza si italiana.

Cu toate acestea, in 1908 Andreas…dispare. Se scurg ani intregi fara nici o veste despre tanarul aventurier.

In 1913, stirea care cutremura tot satul, opreste speculatiile. Primaria Sacalazului este informata printr-o instiintare primita de la Curtea Suprema a Olandei, ca Andreas Gebhardt este condamnat la moarte, datorita faptelor de rebeliune comise in insula Timorului. 

Incep sa se aseze toti anii pierduti si uitati de satul german.

Astfel se afla, ca tanarul Andreas porneste in 1908 din Timisoara spre Marea Britanie. Inima sa bate insa, spre Lumea Noua, privind mereu spre alte orizonturi.
Neavand suficienti bani, Andreas se angajeaza fochist pe un vapor, fapt ce-i inlesneste traversarea Atlanticului, ajungand in Canada. De aici spre America, nu mai este decat un pas. Ajuns in portul Philadephia, Andreas reuseste impreuna cu un alt aventurier, sa fure un vas, fapt consemnat de autoritatile americane si olandeze.
Asumandu-si rolul de capitan, Andreas porneste spre Ocenul Indian. Dupa cateva luni, acosteaza in partea olandeza a Timorului, o mica insula colonizata.

 
Imprietenindu-se cu bastinasii, se alatura acestora in lupta impotriva colonistilor olandezi. Mai mult decat atat, se indragosteste de fiica Marelui Sef al Tribului, devenind in 1911 Rege al Timorului, ca urmare a oficializarii casatoriei cu fiica acestuia.




Vestea ca un alb cu ochi albastri a devenit capetenia insulei Timor, se raspandeste cu repeziciune, capete incoronate dorind sa-l cunoasca.

 
Luptand pentru tribul sau, aparandu-si pamantul si onorea in fata colonistilor olandezi, Andreas Gebhardt este arestat in 1913 si dus in Olanda. Aici va fi judecat in regim de urgenta pentru fapte de rebeliune, fiind condamnat la moarte.




Cu toate acestea, regina Olandei - Wilhelmina Helena Pauline Marie (1890-1948), il gratiaza, Andreas pornind spre satul sau natal, Sacalaz.
Vremuri tulburi prevestesc insa, inceperea primului razboi mondial, astfel ca, Andreas este chemat sa se inroleze in armata austro-ungara. Considerand ca nu este dator sa moara pentru cauze ce nu-l interesau, Andreas dezerteza, ajungand in Elvetia, apoi in Franta. In 1915, porneste spre America de Nord.

Ramane memorabil raspunsul pe care Andreas il da Imparatului Franz Iosef, dar si Comandamentului militar din Timisoara: un rege nu slujeste alt rege.

Ultimele vesti despre Regele Timorului, vin din Cuba, estompate si greu de deslusit.
In 1951, ultimii membrii ai familiei Gebhardt sunt deportati in Baragan de regimul comunist, uitarea asternandu-se pentru totdeauna.

In fostul sat german, mai traiesc astazi…10 nemti. Majoritatea svabilor au emigrat in Germania inainte de 1989, iar putinii ramasi au luat drumul pribegiei dupa 1989.

Casa cu numarul 510, de pe strada a VI, loc in care Andreas Gebhardt a vazut lumina zilei, exista inca. Este locuita, amintind vag de un mare aventurier care a trait si scris istorie.

Viata este fie…o aventura indrazneata fie…nimic. (Hellen Keller)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top