marți, 6 august 2013

Enola Gay



In dimineata zilei de 6 august 1945, la ora 8:15 a.m. iadul se dezlantuie.

Bombardieul american Enola Gay pilotat de colonelul Paul Tibbets, lanseaza asupra orasului Hiroshima o incarcatura mortala numita Little Boy (Baietelul)  o bomba cu uraniu de 4400 de kilograme, atac ce avea sa schimbe cursul razboiului si al omenirii.

In urma impactului s-a produs o explozie atomica de 10 kilotone care a creat un glob de foc cu un diametru de mai mulți kilometri, dilatându-se neîncetat. Radiatiile s-au imprastiat cu viteza sunetului in toate directiile iar mingea de foc ce a cuprins orasul emana din interiorul ei o temperatura de 3.980 °C. Instantaneu totul s-a vaporizat sau s-a transformat in carbon. Astfel, umbra unui om dispărut în timpul exploziei a fost imprimată de razele x, pe treptele Bancii Sumitomo (aceasta se afla la 250 de metri de „zona 0”)
 
Oamenii au devenit cenusa iar pasarile aflate in zbor s-au aprins instantaneu.

Orasul era ascuns de acel nor ingrozitor...fierbea, se umfla ca o ciuperca, teribil si incredibil de inalt, si-a amintit Tibbets.

Orasul Hiroshima a fost distrus in proportie de 75%, mii de oameni murind in urma deflagratiei sau ulterior din cauza arsurilor si a radiatiilor.

In 9 august 1945, asupra orasului Nagasaki se lanseaza un nou atac nuclear, bomba denumita Fatman (Grasanul) cu o putere de 21 kilotone spulberand totul in cale.
 
Japonia este ingenunchiata astfel ca, in 15 august 1945, razboiul i-a sfarsit.

Marturiile celor care su supravietuit raman inscrise pentru totdeauna in istoria umanitatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top