duminică, 21 iulie 2013

Vive le Roi !



Astazi, 21 iulie 2013 cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Belgiei, Regele Albert al II-lea si-a luat ramas bun de la supusii sai, abdicand dupa 20 de ani de domnie, in favoarea fiului sau, prinţul Phillipe, in vârsta de 53 de ani.




Pentru ca am avut ocazia sa particip la acest eveniment, pot spune ca intregul regat al Belgiei a imbracat haine de sarbatoare, cantand, ovationand, multumind fostului suveran si aclamand noul rege.



In aceste zile locuitorii Belgiei au uitat disensiunile intre flamanzi si valoni si indemnati de fostul suveran Albert al II-lea sa infrunte viitorul cu incredere, au sarbatorit unitatea regatului.

Albert al II-lea a urcat pe tronul Belgiei la moartea subita a fratelui sau Baudouin I, in 1993. Desi initial, printul Phillipe a fost desemnat drept mostenitor, s-a considerat ca nu este pregatit sa urce pe tron, si ca urmare, tatal sau a fost incoronat rege.
La sfarsitul celor 20 de ani de domnie, Albert al II-lea isi indeamna supusii sa isi sustina noul rege, fiind convins ca păstrarea coeziunii statului este vitală.

Noul rege Phillipe este casatorit cu aristocrata belgiana Mathilde d'Udekem d'Acoz, cea care prin sarmul sau a dat stralucire monarhiei belgiene. Phillipe si Mathilde au patru copii, printesa Elisabeth, născută în 2001, urmand sa devina prima regina a belgienilor.

Cu toate acestea, alegerile legislative din mai 2014 nu par a fi prea confortabile, avand in vedere ca partidul separatist flamand N-VA al lui Bart De Wever, ameninta blocarea formarii noului guvern, in caz de victorie.





Pana atunci insa, belgienii sarbatoresc…uitand ca…in Belgia toata lumea e fie flamand, fie valon, doar Regele e Belgian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top