duminică, 14 aprilie 2013

Sarutul lui Iuda



Descoperita intr-o grota din desertul egiptean, Evanghelia dupa Iuda rastoarna concepte si credinte adanc inradacinate de-a lungul secolelor.

Dupa numeroase analize si teste, cercetatorii au demonstrat ca Evanghelia dupa Iuda este un document autentic, textul in limba copta oferind o perspectiva diferita asupra crestinismului timpuriu.

Considerata o evanghelie gnostica, Evanghelia dupa Iuda reprezinta o forma timpurie a spiritualitatii, ce pune accentul pe cunoasterea mistica a lui Dumnezeu, fara existenta unui intermediar. 

Ce fel de cunoastere?... a secretelor…care te pot mantui.



In nou-descoperita Evanghelie, Iuda Iscariotenul nu este un discipol corupt, inspirat de diavol, un tradator, ci este cel mai apropiat confrate si prieten a lui Iisus, iar “actul sau de tradare” este facut la dorinta lui Iisus. “ Pentru gnostici, un om este mantuit nu fiindca are credinta in Hristos sau face fapte bune, ci pentru ca stie ADEVARUL – adevarul despre lumea in care traim, despre adevaratul Dumnezeu si, mai cu seama, despre cine suntem noi insine. Cu alte cuvinte, este vorba despre cunoasterea de sine : de unde am venit, cum am ajuns aici si cum ne putem intoarce la casa noastra cereasca. Lumea aceasta materiala NU este casa noastra adevarata”(R.Kasser, M.Meyer, G.Wurst).




A tradat Iuda Iscariotenul?...sau a facut ceea ce ii s-a spus? Fara Iuda si fara sarutul sau, ar mai fi avut loc rastignirea si invierea?



                                                            


Conform Evangheliei dupa Iuda, acesta ii spune lui Iisus: “ Eu stiu cine esti si de unde ai venit. Esti de pe taramul nemuritor al lui Barbelo. Iar eu nu sunt vrednic sa rostesc numele celui care te-a trimis”, recunoscand in Iisus, fiinta divina trimisa de spiritul infinit al universului.

In Evanghelia dupa Iuda, adevaratul camin a lui Iisus nu este aceasta lume imperfecta, ci universul divin al luminii si al vietii. Iisus ii spune lui Iuda : “Tu ii vei intrece pe toti. Caci tu vei jertfi omul care ma invesmanteaza”. Pentru Iisus, moartea nu este infricosatoare, ci raul necesar pentru iertarea pacatelor.

Iisus ii vorbeste lui Iuda despre “ un taram maret si nasfarsit – taramul fiintelor cu adevarat divine, aflat dincolo de aceasta lume si mult deasupra zeitatilor inferioare care au creat omul si planul acesta al existentei materiale”.

In Evanghelia dupa Iuda, este mentionat si Set, cel de-al treilea fiu a lui Adam si Eva, specificandu-se ca oamenii care se bucura de cunoasterea lui Dumnezeu, apartin nemului lui Set - un neam luminat. Sa luam aminte, si sa constientizam lumina divina din interiorul propriei fiinte. Desi traim intr-o lume imperfecta, putem transcede intunericul mortii si accede la lumina si viata.

Si sa nu uitam, Iisus ii dezvaluie doar lui Iuda, cel dispretuit de toti - secretele cunoasterii, singurul care intelege adevarul.

Iisus ii spune lui Iuda : “ Ridica-ti ochii si priveste spre nor si spre lumina din el si spre stelele care il inconjoara. Steaua care arata drumul este steaua ta”.

Unii gnostici, sunt de parere ca Hristos a fost un eon, asumandu-si in aceasta lume, aparenta trupului uman, pentru a dezvalui tainele ascunse ale adevaratei divinitati.




Priveste spre cer, spre stele si lumina, sunt multe stele pe bolta, dar una...este a ta. 








 
Foto 2 sursa: The Bible series, History Channel

Un comentariu:

  1. Evanghelia dupa Iuda este autentica doar in privinta datei de incadrare istorica, insa nu este de inspiratie Divina..In vrema apostolilor si mai cu seama in timpurile bisericii primare circula o multime de evanghelii...

    RăspundețiȘtergere

Back to Top