duminică, 24 martie 2013

Experimentul Tuskegee



In anul 1997, presedintele american Bill Clinton declara : Guvernul Statelor Unite a făcut ceva greşit, ceva profund greşit din punct de vedere moral.

Desfasurat intre anii 1932 si 1972, Experimentul Tuskegee este considerat cel mai indelungat si mai terifiant experiment realizat de autoritatile americane pe 399 de barbati de culoare infectati cu sifilis.


Alesi din cea mai nevoiasa zona a Alabamei – Tuskegee – acesti oameni, majoritatea analfabeti, ce isi castigau traiul muncind pamantul, nu au fost niciodata informati despre gravitatea bolii de care sufera, spunandu-li-se doar ca au sange prost (bad blood). 
 
Desi in anii 40, s-a descoperit ca penicilina poate trata sifilisul, acest detaliu a fost ascuns…



Experimentul Tuskegee urmarea studierea efectelor pe termen lung ale sifilisului, pentru a se observa daca barbatii de culoare sunt afectati in mod diferit de cei albi. Ca atare, celor 399 de barbati li s-a interzis tratamentul adecvat, urmarindu-se evolutia bolii si semnele specifice de degradare ale corpului, manifestate prin tumori, paralizie, boli de inima, orbire, nebunie şi moarte.

La sfarsitul experimentului, 28 dintre oamenii-cobai murisera din cauza bolii, 100 murisera datorita complicatiilor ivite, 40 dintre sotiile barbatilor bolnavi au fost infectate si ele cu sifilis iar 19 dintre copii lor s-au nascut cu sifilis congenital.

In 1966, Peter Buxtun, ce lucra in cadrul Serviciului Public de Sanatate, cere incetarea studiului, dar raspunsul primit este negativ. Se dorea continuarea experimentului pana la moartea tuturor subiectilor.



De abia in 1972 se reuseste incetarea experimentului, presa vremii relatand pe larg detaliile acestui studiu, fapt ce provoaca un val de proteste in tara. Pentru a calma spiritele, guvernul american ofera familiilor afectate circa 10 milioane de dolari drept despagubire.


Cu sau fara un acord explicit, medicamentele experimentale sunt testate si astazi pe copii, femei sau barbati, toate menite sa contribuie la sanatatea populatiei.




Unele dintre efectele pe termen lung ale unor vaccinuri, nu se cunosc inca, dar, cu siguranta…le vom afla…intr-o noua statistica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top