duminică, 3 martie 2013

Akhenaton sau Moise?Teoria conform caruia Moise si faraonul egiptean Akhenaton, ar fi una si aceeiasi persoana, apare inca din sec. al XVIII-lea, fiind sustinuta de rozicrucieni.

In lucrarea intitulata Moise si monoteismul publicata in 1939, Sigmund Freud pune la indoiala genealogia evreiasca a lui Moise, considerandu-l un egiptean de vita nobila, legat de domnia faraonului Akhenaton.
Alte surse care sustin aceasta teorie sunt Vechiul Testament, capitolul 2:19 din Exod, lucrarea Istoria Egiptului scrisa de preotul Manetho, unul din consilierii faraonului Ptolemeu I, care a trait cu vreo 300 de ani inainte de Hristos.

In timpul domniei, misteriosul faraon Akhenaton, si-a atras mania autoritatilor religioase egiptene prin hotararea sa de a inchide vechile temple inchinate diferitilor zei, si construirea unora noi, inchinate necunoscutului zeu Aton, cel fara chip, transformand astfel, religia egipteană politeista intr-una monoteista.Un lucru este sigur : copilaria lui Akhenaton este identica cu cea a lui Moise.


Adorarea zeului Aton, atrage in cele din urma nemultumirea poporului si a puternicei preotimi, astfel ca, Akhenaton este nevoit sa abdice, fiind exilat din Egipt in jurul anului 1361 i.Hr.
Ca si Moise, Akhenaton impreuna cu fratele sau Aaron Levitul, s-au reintors in Egipt din ordinul Dumnezeului lui Avraam, pentru a-i scoate pe evrei de acolo.Dovezile puternice din Egipt indica faptul ca Moise/Akhenaton si-a condus poporul de la Pi-Ramses catre sud, trecand prin Sinai spre lacul Timas. Acesta era un teritoriu foarte mlastinos si, cu toate ca putea fi parcurs pe jos cu o oarecare dificultate, orice calareti sau care de lupta s-ar fi scufundat in mod inevitabil, remarca Gardner.
Akhenaton era numit de sustinatorii sai, Mose, Meses sau Mosis, ceea ce inseamna Mostenitorul lui sau Nascut din, Gardner remarcand ca numele de Moise s-ar putea referi la un titlu de noblete, decat la un nume propriu.

O alta controversa se refera la aspectul fizic a lui Akhenaton, acesta avand capul si fata alungita si corpul disproportionat, ceea ce a condus la ideea ca ar fi fost un hibrid sau chiar un extraterestru. In cartea intitulata The God Hypothesis, publicata in 1997, dr.Joe Lewels sustine ca Moise a fost transportat pe muntele Sinai cu un vehicul, asa dupa cum se afirma in Exodul, 19:4 : Ati vazut ce i-am facut Egiptului si cum v-am purtat pe aripi de vulturi si v-am adus aici la Mine.


Dupa 18 ani de domnie, Akhenaton moare, fiind ingropat in mormantul pe care și l-a construit in Tell-al-Amarna, insa corpul sau nu a fost descoperit niciodata. Mai mult decat atat, numele lui Akhenaton a fost sters din toate inscriptiile vremii iar orasul Amanra a fost abandonat.

Succesorul lui Akhenaton a fost renumitul faraon-copil Tutankhamon, fiul pe care Akhenaton l-a avut de la o tiitoare pe nume Kiya, sub domnia lui, cultul Aton fiind abandonat, egiptenii reintorcandu-se la adorarea lui Amon.
Daca Akhenaton a fost una si aceiasi persoana cu Moise, ramane si astazi un mister, dar, contopirea credintelor egiptene cu teologia ebraica, este un fapt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top