duminică, 26 august 2012

ORGANIZAȚIA ODESSA – Culoarul Vaticanului



La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, colegiul San Girolamo din Roma, devine un refugiu sigur pentru ustașii căutați pentru crimele de război. Aici era căminul preoților croați veniți la Vatican pentru anumite sarcini, avându-l ca lider pe părintele Krunoslav Draganovic.

Serviciul secret al Vaticanului va crea rute sigure și va face rost de acte false de identitate și pașapoarte pentru un mare număr de ustași și nu numai, pentru a-i ajuta să fugă.

Rămâne o întrebare : de unde proveneau banii pentru o operațiune atât de amplă?

În schimbul ajutorului dat, Vaticanul și alte câteva instituții percepeau importante sume de bani, extorcate în principal de la evreii bogați, dar și prin investiții false, astfel că, în 1946, Departamentul American de Finanțe, va identifica șapte sute cincizeci de societăți înființate din fonduri germane, răsfirate în toată lumea. După ce se umpleau câteva buzunare, cei mai mulți bani mergeau către diverse conturi din Argentina prin băncile elvețiene, în special cele aparținând Uniunii băncilor elvețiene din Zurich.

Să nu uităm că Odessa mai înseamnă și faimosul “tezaur nazist” unii experți apreciind că naziștii ar fi putut ascunde bunuri în diverse părți ale lumii, în valoare de un miliard de dolari.

La început, operațiunile sunt organizate la San Girolamo, în special către Argentina; începe facilitarea evadării criminalilor de război naziști precum Josef  Mengele - medic la Aushwitz, Klaus Barbie "măcelarul din Lyon" și fost comandant al Gestapo-ului, Ante Pavelic - dictatorul croat, căpitanul SS Erich Priebke, generalul SS Hans Fischbock sau faimosul Adolf Eichmann.

Să ne aducem aminte : în timpul războiului,  bandele înarmate a șefului mișcării separatiste croate Ante Pavelic, instaurează teroarea în toată tara, masacrând cu o cruzime inimaginabilă evrei, sârbi, țigani, arzând sate întregi și înălțând spânzurători peste tot. Când Hitler este învins, deghizat și cu pașaport fals, Ante Pavelic intră în Italia, fiind ascuns într-o mânăstire, sub un vesmânt de călugăr. Grație organizației Odessa, va ajunge în Argentina, ducând cu el, fiorul celor opt sute de mii de persoane asasinate.

Anumiți scriitori și istorici, susțin ideea că nu există probe suficiente pentru a afirma că Vaticanul sau Papa Pius XII ar fi fost la curent cu operațiunile organizației Odessa, dar, numeroase indicii susțin faptul că, importanți agenți ai Vaticanului au fost implicați în această organizație.

Cu puține luni înainte de capitulare, Heinrich Himmler decide să creeze operațiunea Aussenweg (Drumul spre exterior). 

Astfel, Spania, Portugalia, Maroc, Austria și Italia, devin zone sigure de trecere și de protecție pentru evadații care călătoresc cu acte false de identitate, fabricate de serviciile secrete ale Vaticanului.

Un lucru este sigur : nimic nu se pierde, totul se transformă, astfel că, potrivit unor relatari, Organizația Odessa continuă să funcționeze și astăzi, sprijinind și finantand mișcările neonaziste de tineret.





2 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul.Sincer pana acum nu am auzit de aceasta organizatie odessa care ar fi fost sprijinita chiar de papa ,dar stiu ca dupa caderea lui hitler foarte multi nazisti importanti au fugit in argentina unde au reusit sa ramana de negasit si chiar au continuat ceea ce faceau inainte ,cum este si cazul lui Josef Mengele care a continuat experimentele pe oameni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri John :)
    In urma desecretizarii anumitor documente, autoritatile au reusit sa afle ca mii de germani s-au stabilit in Brazilia, intre anii 1945 si 1959. Juan Peron a permis aprobarea a 10.000 de pasapoarte in alb organizatiei Odessa.

    RăspundețiȘtergere

Back to Top