duminică, 19 iulie 2015

Pelerina Imparatului

In dimineata zilei de 2 iulie 1961, finalitatea se contura clar pentru prima data. Pasii s-au oprit, degetele alegand intentia. Reverberatia zgomotului a fost clara. In spatele casei, imbracat in cel mai bun costum al sau - Pelerina ImparatuluiHemingway scria ultimul sau capitol, impuscandu-se in cap.

Imbracat in fetita, copilul Ernest detesta alintarile mamei sale, Grace, care tinea mortis sa-l numeasca dulceata si papusa. Mimand gestul de a trage, riposta micutului Ernest in fata mamei sale, a fost clara : Bang, am omorat-o pe dulceata/Sweetie.

Mainile masive ale tatalui sau, Clarance, apucau deseori cureaua de ascutit briciul, pentru a corecta comportamentul micului Ernest - invadat de ganduri si dorinte morbide.

In 1928, Clarance Hemingway isi pune capat zilelor, impuscandu-se. 
 
Inhibat de vina, Hemingway isi acuza mama, urand-o din tot sufletul.

Urmarit de moartea tatalui sau, Hemingway se refugiaza in razboaie, bautura, vanatoare si scris. 
 
Adresandu-se Avei Gardner, scria : Omor aici animale si pesti, incercand sa nu ma omor pe mine...



La varsta de 18 ani se inroleaza voluntar la Crucea Rosie, traind un timp la Paris, alaturi de prima sa sotie Hadley si copilul lor, John. Irascibilitatea si schimbarile bruste de comportament, insotite de numeroase certuri, hotarasc in cele din urma plecarea sa.

Obsedat de luptele cu tauri, avand-o alaturi pe cea de-a doua sotie, Pauline, cautarile sale se indreapta spre Mombasa, Havana si apoi Spania.
Varf de lance, Hemingway transmite informatii pentru SUA din timpul razboiului civil din Spania, alaturi de noua sa iubire, Martha.





In 1944, relateaza din Anglia, alaturandu-se apoi soldatilor din Normandia.

Haotic si neinteles, in 1946 se casatoreste cu Mary, femeia decisa sa mearga pana la capat : N-ai decat sa ma tot indemni cat vrei sa parasesc casa si pe tine, ca nu ai sa reusesti...

Renuntarea la sine...un joc complicat si dureros.

Cuvantul ambiguitate, nu pare sa se regaseasca in atitudinea marelui scriitor. In momentul inchiderii barului sau preferat Sloppy Joe's din Florida, si-a insusit cu hotarare unul dintre vasele de toaleta ale barului, transformandu-l intr-o fantana de gradina pentru pisicile sale, sumele de bani cheltuite pentru bautura in acel bar, fiind astfel, justificate.

Ratacit prin apele Cubei, intr-o barca de lemn, Hemingway a petrecut o perioada considerabila vanand submarinele naziste, dotat cu echipamente si grenade de mana pentru a alunga rechinii.

Supus tratamentului cu electrosocuri, aparenta realitatii aprofunda instinctul. Se simtea supravegheat de Edgard Hoover (FBI), fapt confirmat mai tarziu.
In 1941, Hemingway este recrutat de KGB, primind porecla Argo. Ajutorul scontat nu a avut finalitate, pentru ca Argo, nu a transmis nici o informatie.

Lupta interioara parea mult mai cruda.

Omul care a supravietuit malariei, hepatitei, accidentelor de avion, antraxului, diabetului, pneumoniei, fracturii de craniu si vertebre, cancerului de piele, rupturii de splina...se temea.

Momentul in care nu va mai putea sa creeze, va insemna...sfarsitul.

.si acesta...a venit.

Cerandu-i-se in 1961 sa scrie cateva randuri pentru prefata unui volum dedicat lui JFK, gandurile au ramas supendate iar foaia de hartie...alba.






Laureat al premiului Nobel pentru literatura, intreaga opera a lui Hemingway are un puternic caracter autobiografic, conflictele emotionale tasnind ca un vulcan nestins.



Drumul regasirii...anevoios, si uneori...fara raspunsuri.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top