duminică, 31 mai 2015

Realitatea de ieri - Genghis-Han

Plecand de la premisa ca singura certitudine este ca nu exista nici o certitudine, istoria incearca sa reconstruiasca astazi, realitatea de ieri.

Coplesitor de goale, intinsurile nesfarsite ale stepelor asiatice pareau ca ies din amorteala prin setea de miscare a celor mai desavarsiti calareti si arcasi – nomazii.

Rapiditatea miscarilor si a actiunilor era singurul mod de a supravietui in enormitatea spatiului gol. Din randul acestora se va ridica cel ce avea sa transforme marile confruntari in arta militara – barbarul Genghis-Han.

Numit Temugin – in cinstea unui inamic tatar pe care tatal sau il admira – Genghis-Han va deveni unul dintre cei mai mari lideri militari ai istoriei, conducandu-si hoarda intr-un mod stralucit.

La varsta de cinci ani, triburile rivale ii ucid tatal, iar familia este trimisa in exil. Luat prizonier, Temugin reuseste sa scape ajungand in anii adolescentei un razboinic de temut.


Unificand sistematic toate triburile mongole intr-o federatie, Temugin va deveni Genghis-Han – stapan nepretuit.

Intreaga sa armata era organizata intr-un sistem zecimal, si anume grupa cu zece oameni, compania cu zece grupe, regimentul cu zece companii si tumen-ul cu 10.000 de luptatori.
Conducand o armata extrem de mobila, superioritatea acesteia infrangea orice urma de rezistenta. In paralel, o puternica retea de spionaj si cercetasi detectau zonele in care fortele inamice erau prezente precum si numarul acestora.

Tactica folosita va constitui primul exemplu de blitzkrieg, marcand arta militara in secolele urmatoare.


Folosit ca instrument psihologic, teroarea juca un rol primordial. Inaintea hoardelor barbare, opzitia inamicilor devenea un simplu cuvant.



Imperiul condus de Genghis-Han se intindea in 1226 din Polonia pana in Coreea la Est si din Vietnam pana la tarmul rus al Oceanului Arctic, fiind cel mai mare imperiu din istoria lumii.








Desi arta militara poate fi in acelasi timp si o arta a dialogului, de-a lungul mileniilor, glorii si drame au insotit civilizatiile in confruntarile sale.

Avand in vedere ca ceea ce este logic, nu este in mod obligatoriu si adevarat, realitatea de ieri poate conduce la schimbari radicale in evolutia umana.

Simuleaza dezordinea si loveste.
Sun Tzu – Arta razboiului






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top