duminică, 21 septembrie 2014

In spatele sarmei ghimpate – Operatiunea Bernhard

Imprejmuit de garduri inalte de sarma ghimpata, lagarul de concentrare nazist Sachsenhausen - cunoscut si ca Statia Z - dobandeste notorietate la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial nu numai datorita atrocitatilor comise asupra detinutilor, ci si datorita faptului ca in spatele portilor bine pazite, s-a desfasurat cea mai mare operatiune de falsificare valutara din istorie.

 
Pusi sa munceasca pana la epuizare, detinutii se supun ordinului de a produce cat mai multe bancnote falsificate, astfel ca, intre anii 1943-1945 presele lagarului creaza aproape 9 milioane de bancnote cu o valoare de aproape 135 de milioane de lire sterline - conform declaratiilor facute de Oskar Stein, detinutul ce a vazut libertatea si care a reusit sa consemneze in registrele sale numarul bancnotelor emise.

 


Extrem de bine realizate, bancnotele falsificate puteau fi confundate cu cele emise de banca Angliei, avand chiar patina uzurii.
Incantat de rezultate si mizand categoric pe o rasturnare a situatiei de razboi, maiorul Paul Schwend construieste o adevarata retea de spalare a banilor.
Introdusi in circulatie, armata germana pare ca renaste. Cumpara tot, de la materii prime la armament si valuta straina. Mai mult decat atat, chiar spionii sunt recompensati cu bani contrafacuti, astfel ca Elyesa Bazna primeste 300.000 de lire sterline false, pentru informatiile privind invazia Aliatilor din iunie 1944.

Planul de destabilizare a economiei britanice pare ca prinde contur, astfel ca in 1944 se trece la urmatoarea etapa – falsificarea dolarului american.

Cunoscut drept cel mai cautat falsificator din Europa, Salomon Smolianoff – evreul rus intemnitat de Bernhard Kruger in 1939 – este transferat special in lagarul Sachsenhausen, devenind astfel, capul Operatiunii Bernhard. Cu toate acestea insa, datorita lipsei materialelor doar 200 de bancnote sunt realizate intr-o maniera exemplara.
Eliberat in 1945 de armata americana, maestrul falsificator Salomon Smolianoff isi pierde urma, numele sau aparand ca dorit pe numeroase liste internationale.
Dupa un traseu probabil, in tari ca Palestina, Uruguay, Smolianoff isi face aparitia in 1950 in Brazilia unde intra in afaceri cu portrete si jucarii. Moare in 1976.

Datorita apropierii iminente a Aliatilor, Krüger dezasambleaza intreaga fabrica, mutand-o intr-un alt lagar, la Mauthausen impreuna cu toti muncitorii. Ordinul este unul precis – toti cei implicati in aceasta operatiune vor fi lichidati. Evenimentele surpriza vor dejuca insa aceste planuri.
Operatiunea de stergere a tuturor urmelor se realizeaza, astfel ca, documentele si intreaga rezerva de bancnote false sunt depozitate in cutii inchise ermetic si aruncate in lacul Toplitz din Austria.

Dupa razboi, in urma procesului care i-a fost intentat, Maiorul Bernhard Kruger – a fost achitat. A murit in 1989.

In urma acestei operatiuni, Marea Britanie a decis scoaterea din circulatie a bancnotelor de 5 si 10 lire, estimandu-se ca majoritatea proveneau din lagarul Sachsenhausen.




În război poţi fi ucis o singură dată, în politică, de mai multe ori.
(Winston Churchill)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top