duminică, 13 iulie 2014

Zorii unei noi ere – nemurirea cibernetica

Este cunoscut faptul ca singurele lucruri sigure sunt moartea si taxele. In curand, vor ramane doar taxele. (Philippe van Nedervelde)

In iunie 2013, New York-ul gazduia conferinta Global Future 2045 eveniment organizat si sponzorizat de miliardarul rus Dmitri Itskov, avand ca scop realizarea nemuririi cibernetice pana in anul 2045.

Considerat un super-proiect, cu resurse considerabile, conferinta a reunit cercetatori si specialisti recunoscuti din domeniul neurologiei, roboticii, animati de aceiasi dorinta – crearea unei tehnologii care sa permita transferul de personalitate a individului la un operator de transport non-biologic, altfel spus, unui robot.

 
Desi pare coplesitor pentru mentalitatea medie, ideea nemuririi razbate din cele mai vechi timpuri prin legende, mituri si credinte religioase. 
 
Poate tehnologia sa schimbe natura umana, prelungind durata de viata pana la nemurire?

Unele voci sustin ca aceste transformari se vor intampla in timpul vietii noastre.

Renumitul futurist Ray Kurzweil, considerat de Bill Gates - unul dintre cei mai importanti experti in domeniul inteligentei artificiale, de Wall Street Journal – un geniu fara repaos, de Forbes – masina ganditoare ultimativa, sustine ca tehnologia face deja parte din sinele nostru biologic, smartphone-ul de exemplu, avand calitatea de a functioana ca o extensie a creierului nostru. Mai mult decat atat, Ray Kurzweil considera ca pana in anul 2030, trupurile umane vor avea numeroase dispozitive de calculator si nanoroboti, oamenii devenind non-biologici.
Desi trupurile vor murii, constiinta umana va putea fi transferata intr-un nou corp robotic. Intrebat cand se va intampla acest lucru, Ray Kurzweil a raspuns : 2045.

Avand in vedere ca primul organism artificial a fost creat pe baza descifrarii codului genetic uman si al genomului, realizari numeroase au fost inregistrate in domeniul roboticii si a inteligentei artificiale, astfel ca, oamenii de stiinta francezi au creat o inima artificiala, aflata astazi in productia de masa.
Considerand ca umanitatea se afla intr-un moment de rascruce - degradare,distrugere, sau trecerea la un nou mod de viata – GF2045 (Initiativa 2045), aduce in prim plan problema nemuririi cibernetice, antrenand astfel, noi forte creatoare pentru un obiectiv urias.

Poate fi moartea controlata?

Unele voci sustin ca desi tehnologia ofera numeroase solutii, acest proiect poate fi periculos, implicand si situatii neprevazute, avand in vedere ca vor exista doua rase – cea umana, si cea robotica.

Care dintre ele va fi cea dominanta?

Poate tehnologia sa creeze monstrii?

Cel mai ambitios proiect al Initiativei 2045, este acela de a proiecta un organism uman artificial numit Avatar.
Avatar A – crearea unui robot controlat de creier. Se estimeaza ca va fi popularizat in sau inainte de anul 2020
Avatar B – transplantarea creierului uman aflat la sfarsitul vietii unui robot sintetic. Termenul limita anul 2025
Avatar C – continutul creierului unei persoane va fi incarcat intr-unul sintetic, altfel spus personalitatea cuiva va fi incarcata intr-un calculator. Termen anul 2035
Avatar D – crearea unei holograme care va inlocui complet organismele. Termen anul 2045Filozoful Dr.Massimo Pigliucci, se intreaba : daca aceste lucruri vor fi posibile, cine va avea acces la aceste tehnologii, dar mai ales, ce vor reprezenta oamenii fara emotii?

Exista oare posibilitatea sa ne aflam in simularea altcuiva, avand in vedere, ca dispunem de tehnologia necesara pentru a simula totul intr-un calculator?Cum poate fi distinsa realitatea artificiala de cea reala?

Va imbunatati tehnologia conditia umana, sau ne vom crea propriile realitati virtuale?

Anul 2045...ne va raspunde.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top