duminică, 6 aprilie 2014

Marea Eliberare



Orice lucru care are o forma se va face bucati…orice forma materiala se va spulbera…toti suntem ca niste albine singure pe lume…cautand un loc pentru a ne odihni.

In 1951, Tibetul este invadat de Mao. Sub impunerea reformei democratice, locuitorii Tibetului sunt deposedati de proprietati, in asa-numitele sesiuni de lupta, victimele fiind torturate sau ucise in public.

In 1959, mii de refugiati tibetani iau drumul Indiei, in frunte cu Dalai Lama, lasand in urma lor, antica civilizatie budista si peste 6000 de manastiri distruse.
Drumurile care altadata legau Tibetul de Nepal, Bhutan, Sikkim si India, sunt blocate de Garzile Rosii. Inconjurat de trei mari civilizatii, indiana si nepaleza la sud si chineză la nord, lumea Tibetului este tulburata. 



In anul 2000, o evadare indrazneata a tanarului Karmapa Lama din Tibet, da sperante locuitorilor. In drumul sau spre India, tanarul trece prin Nepal, fapt sanctionat imediat.






La 1 iunie 2001, regele Nepalului, Birendra si 15 membri ai familiei sale au fost masacrati în timp ce luau cina in familie la palat. In haosul care a urmat, maoistii din Nepal au ajuns la putere in paralel cu extinderea influentei Chinei in regiune. Astazi, China este omniprezenta în Nepal: inginerii chinezi construiesc drumuri care leagă Tibetul si Nepalul si dezvolta proiecte de-a lungul frontierei Tibet-Nepal. China furnizeaza ajutor si antrenament militar. (Cucerirea celor cinci degete ale Tibetului - Maura Moynihan)






Viata pe Platoul Lumii…continua, vechi credinte fiind transmise noilor generatii in drumul lor spre Marea Eliberare, a celor ce cauta inca, un loc de odihna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top