duminică, 25 noiembrie 2018

Marșul morții


Surâdea
 
Învăluit de o lumina blanda, familiară, privea cu ochii minții
 
Aceiași bonetă așezată perfect simetric pe fruntea mamei, cu părul strâns riguros într-un coc la spate, șuvițe răzlețe, albe, încadrându-i ochii mereu intrebatori, mâinile tatălui ce se înălțau, coborau, despicand povești și remarci nepotrivite, zâmbetul ascuns al copiilor, râsete și zgomot de tacamuri, toți așezați în jurul unei mese de basm.

Achtung! Achtung!

Tunetul vocii din difuzoare, îi scutură corpul, trezind-ul din reverie.

Se întoarse brusc într-o parte, căzând de pe priciul suspendat.

Se ridică cu greu, privindu-și genunchii ososi, insangerati și vanataile de pe corp. Avea 28 de ani. Arata de 50. 
 
Un corp scheletic înfășurat în fâșii de zdrențe, petice ce abia reușeau -l acopere, darămite -i țină de cald, un scalp ras cu ochi înfundați în orbite și răni deschise pe picioare, innregrite de la o vreme.

Se îmbulzi alături de ceilalți deținuți spre platoul din față barăcilor.

Frigul iernii îi taie răsuflarea.

Cu toate acestea, își ocupă locul, în linie. În curând avea afle. 
 
Ca o ultima ironie, un zâmbet abia schițat, îi încleșta maxilarul. Nici măcar nu avea aur în gură. Puținii dinți pe care îi mai avea, atârnau șovăielnic. Nu avea pantofi, șosete, haine, ochelari, par. Nimic din toate acestea pentru a fi refolosite. Aur pentru a fi retopit și transformat în lingouri, par pentru căptușeala cizmelor, oasele scheletului pentru săpun. Acest ultim lucru se dovedise neprofitabil, în urmă încercărilor asidue.

Însă, era bogat. Avea ascuns în fâșiile ce-i îmbrăcau piciorul, o coja de cartof.

Cine s-ar fi încumetat caute acolo? Picioarele innegrite duhneau îngrozitor
 
Se încolona, alături de ceilalți deținuți
 
Marșul începea.

În ultimele luni ale celui De-al Doilea Război Mondial, s-a încercat evacuarea rapidă a lagărelor de concentrare, precum și ștergerea oricăror urme. Distrugerea crematoriilor, a barăcilor, și a însemnelor.
Înainte de a părăsi lagărele, gropile comune au fost deschise, pentru a se turna var nestins peste oseminte. Pentru nu mai era timp, unele gropi au rămas deschise alături de zeci de cadavre stivuite.




Coloane întregi formate din cadavre vii, mănate de SS-iști, pornesc într-un marș al morții. Sunt zeci de kilometrii ce trebuie parcurși
 
Pe drum, batranii, bolnavii și cei căzuți, cei care nu fac față efortului, precum și cei care incearca atingă libertatea, fugind dezoientati, sunt lichidați
 
Numărul celor căzuți în marșurile morții este impresionat.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top