duminică, 17 aprilie 2016

Carne tocata



Agresiunea psihologica a insotit mereu confruntarile militare, presiunea exercitata provocand deruta, confuzie, panica, capitulare.

Extinsa uneori si dupa ce conflictul militar s-a incheiat, manipularea psihologica remodeleaza conduite, perceptii, referinte.

Ceea ce inamicul considera propaganda, pentru noi reprezinta stiri.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, propaganda avea directii diferite: alba, gri si neagra.

Propaganda alba era usor identificata ( de exemplu BBC a emis un program alb cu titlul This is London Calling ), propaganda gri nu specifica sursa, insa abordeaza subiecte senzationale avand ca efect vulnerabilitatea receptorului.
Cea mai eficienta insa, este propaganda neagra, care prin zvonuri, tensiune, nesiguranta, abordeaza temele cele mai acute, asumandu-si meritul de minciuna nedetectabila.


Un exemplu al propagandei negre din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, sunt emisiunile britanice care s-au pretins statii de radio germane oficiale. Folosind transmitatoare din Anglia, acestea transmiteau mesaje codificate unor grupari antinaziste inexistente, penetrarea unui regim totalitarist fiind descris ca o manevra excelenta din punct de vedere psihologic.




Una dintre cele mai mari actiuni de dezinformare din cel de-al Doilea Razboi Mondial, a fost Operatiunea Mincemeat (carne tocata).

In dimineata zilei de 30 aprilie 1943, submarinul Seraph se ridica la suprafata in apropierea coastei Spaniei. Trupul unui barbat este pregatit pentru a fi incredintat marii. Insa, vesta sa militara ascunde o servieta, iar trupul este legat de un colac de salvare. Transformat in imaginarul maior Martin, operatiunea se declanseaza.

Autoritatile spaniole gasesc cadavrul, informatiile secrete ajungand pe masa lui Hitler. Planul aliatilor de a invada Grecia si Sardinia schimba strategia germanilor, care muta o intreaga divizie in Grecia. Un succes.

In 10 iulie trupele aliate ataca Sicilia, luand prin surprindere apararea existenta. In urma acestei operatiuni, insula a fost cucerita, controlul aliatilor extinzandu-se.

Winston Churchill a fost informat: Carnea tocata a fost inghitita in intregime.

Ca urmare a capitularii Siciliei, Mussolini a fost indepartat de la putere.

Pot oare ca in jocul confruntarilor, transmitatorul si receptorul sa fie influentati in aceeiasi masura?


Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu. (Socrate)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top