sâmbătă, 26 septembrie 2015

In cautarea orasului pierdut – El Dorado

Avand sarcina de a cartografia zona de jungla situata la granita dintre Brazilia si Bolivia, Percy Fawcett in varsta de 39 de ani, porneste in 1906 in expeditia ce-i va schimba viata.

 


Setea de aventura si dorinta de a explora, anihileaza reticenta comunitatii stiintifice si a mediului inconjurator ostil.

Situata in partea de nord a Americii de Sud, padurea Amazonului pare de necuprins.
Am stiut ca iubesc acel iad, scria Fawcett intr-una din scrisorile sale.




In 1911, dupa numeroase expeditii in jungla amazoniana, P. Fawcett isi da demisia. Locul sau era departe...alaturi de salbatici.

Studiind legende si inscrisuri istorice, Fawcett e convins ca in apropierea regiunii Mato Grosso, se afla orasul pierdut El Dorado, cautat de-a lungul timpului de conchistadorul Gonzalo Pizarro , de bogatul explorator Gonzalo Jimenez de Quesada sau alti exploratori englezi.

Adancurile neexplorate ala Amazonului, transforma aventura intr-o explorare mitica.

Luptand in primul Razboi Mondial, in urma caruia a fost ridicat la gardul de colonel, primind doua medalii, gandul lui Fawcett e unul : stiu ce exista acel oras.





In 1920 se intoarce in Amazon, alaturi de doi tovarasi, expeditie ce se va dovedi extrem de grea si periculoasa. Intalnesc triburi ostile, ploaia ce cade neincetat le distruge echipamentele, caii si caini mor, caderile nervoase a celor doi insotitori punand capat calatoriei. 




Insa, Fawcett isi continua darz drumul, pastrandu-si viziunea si speranta ca dupa urmatorul deal, orasul i se va releva. Dupa trei luni petrecute singur in jungla, Fawcett abandoneaza expeditia.
 
Intors acasa, va petrece urmatorii doi ani, frustrat si dezamagit.

Insa, in 1924, cu 5000 de dolari primiti din sponsorizari, P. Fawcett porneste din nou la drum.Alaturi de fiul sau Jack in varsta de 21 de ani, si de prietenul de o viata Raleigh Rimmell, in ianuarie 1925, avand destinatia Mato Grosso, cautarea incepe.

Afundati in padurea deasa si murdata, avansand anevois, Fawcett trimite periodic vesti prin curieri pentru a informa publicul despre expeditie, convins fiind ca povestea va captiva lumea. Pericolele insa, sunt la tot pasul. Insectele inflameaza piciorul lui Raleigh, care desi, cu mari dureri refuza sa se intoarca. Intrati pe teritoriul unor triburi agresive, incearca cu mari eforturi sa le castige increderea. Expeditia devine din ce in ce mai dificila.

In 29 mai 1925, ajung in tabara Calului Mort, loc de unde este trimisa ultima scrisoare.

Dupa doi ani de tacere, sotia sa astepta vesti.

Dupa zece ani, credea ca inca e in viata.

Vestile insa, nu au mai venit niciodata. Tacerea s-a asternut peste Amazon.

Cadavrele nu au fost gasite niciodata. Speculatiile in ceea ce priveste disparitia lor au fost multiple.

 

Disparuti fara urma, ramane intrebarea : exista in inima padurii amazoniene un oras antic grandios numit El Dorado ?






Plantele cunoasterii trebuie stropite cu lacrimi. (proverb indian)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top