sâmbătă, 2 mai 2015

Suge de la doua oi

Expresia suge de la doua oi pare sa defineasca anii de dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, parafrazand momentul in care operatiunea elaborata a lui Reinhard Gehlen a fost penetrata de spionii sovietici. Probabil, a ramas valabila si astazi...acoperind domenii extrem de diferite.

Reinhard Gehlen a fost considerat nazistul cel mai influent care a lucrat pentru Statele Unite. Anticipand sfarsitul razboiului, Gehlen si acolitii sai, au hotarat miscarea decisiva. Microfilmand cu atentie documente secrete ce apartineau URSS, in mai 1945 Gehlen s-a predat serviciului american de contraspionaj CIC.

S-a dovedit o miscare salvatoare, avand in vedere ca ulterior, sute de germani si ofiteri SS au fost eliberati din lagare, pentru a se alatura proiectului condus de Gehlen. Extrem de bine pazita si intinzandu-se pe o suprafata de 25 de acri, la sud de Munchen, Organizatia Germana de Dezvoltare Industriala, parea inofensiva.
Se estimeaza ca la inceputul anilor ¨50, organizatia condusa de Gehlen numara peste 4000 de specialisti, ce opera din Coreea la Cairo si din Siberia la Santiago de Chile.


Ingrijorarea insa, a sporit. Era Gelhen un pion infiltrat de agentii sovietici?

In 1961, mana dreapta a lui Gelhen – Heinz Felfe, agentul dublu pe care toata lumea il cauta – este arestat. Subminarea organizatiei si a pozitiei lui Reinhard Gelhen, a fost urmatorul pas.

Efectul acestor tensiuni, a dus la aparitia unor noi elemente in gandirea strategica de profil: rollback sau teoria eliberarii.

Strategia rollback, un concept politic de razboi, definita ca forma de acoperire determina intensificarea aportului minoritatilor pentru rasturnarea unei stari de fapt.
Teoria eliberarii sau a rula inapoi, implica spargerea blocului comunist. Liber - pentru initierea democratiei.

Dex-ul precizeaza: democratie: forma de organizare a statului in care puterea este exercitata de popor, fiind indisolubil legata de dictatura clasei in mana careia se gaseste puterea de stat, determinand natura oranduirii respective.

Insa, ar mai fi de precizat un lucru: popoarele se definesc in mod traditional prin prisma traditiilor culturale, lasand la o parte disensiunile ideologice, politice sau economice.

In cartea Blowback, Cristopher Simpson observa: rapoartele alarmiste ale lui Gehlen au ajutat la sporirea tensiunii dintre Statele Unite si Uniunea Sovietica in perioada Razboiului Rece.

La sfarsitul anilor ¨80, Razboiul Rece devenea istorie, iar lumea comunista intra in colaps.

Ramane intrebarea: cine suntem? Cum ne definim identitatea? Unde duce politica globala multipolara?

Se pare ca sunt mai multe intrebari...

Stim ceea ce suntem numai atunci cand stim unde suntem si nu atunci cand stim importiva cui suntem.(Ciocnirea civilizatiilor – Samuel P.Huntington)

Wahrheit macht frei (adevarul produce eliberare)

surse: Proiectele ascunse ala guvernului mondial secret – Tim R.Swartz

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top