duminică, 19 aprilie 2015

Enigmele anticilor

Sub soarele arzator al micului sat din apropierea Bagdadului, tarnacoapele muncitorilor loveau ostenit pamantul uscat. Nori de praf acoperau locul ce avea sa devina o noua ruta de cale ferata. 
 
Este momentul anului 1936, zi in care muncitorii descopera intr-un mormant stravechi, mai multe artefacte, cunoscute ulterior ca Bateria partilor sau Bateria din Bagdad.


In 1938, Wilhelm König directorul german al Muzeului National din Irak, publica lucrarea conform careia artefactul descoperit reprezinta o baterie antica, folosita pentru galvanizarea aurului pe obiecte de argint. In urma datarilor, s-a constatat ca vechimea acestei baterii se situeaza intre anii 250 î.Hr. si 640 d.Hr. si genereaza curent electric de aproximativ 1,5-2 volti.

Cunoscuti mai mult ca luptatori neinfricati, locuitorii asezarii Khujut Rabu, rastoarna premisele intrand pe Poarta Zeilor. 
 
Descoperita oficial in 1800 de Contele Alessandro Volta, bateria electrica pare sa aibe totusi o vechime de peste 2000 de ani, cunoscut fiind faptul ca vechii egipteni foloseau curentul electric la galvanoplastie si in ceremoniile din temple. 

Alte surse sustin ipoteza conform careia bateriile antice erau folosite in scopuri medicale, ca mijloc de depozitare a sulurilor sacre sau in ceremonii ritualice.

In 1961 in muntii Coso, California, este descoperita o piesa din ceramica cu miez metalic, asemanatoare unui dispozitiv electric, vechimea sa fiind stabilita la 500.000 de ani.

Desi considerate imagini simbolice din mitologia egipteana, becurile de la Dendera - reprezentate pe trei basoreliefuri din piatra in Templul lui Hathor - fac parte de asemenea din uluitoarele realizari tehnologice ale acelor vremuri.

Adevarata istorie a omenirii terrane... e aici.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top