sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Enigma din epoca bronzului – Discul Nebra

La sfarsitul sec.XX se descopera in Saxonia de Sus (Germania), artefactul ce avea sa devina in urma datarilor - cea mai veche reprezentare a cosmosului la nivel mondial – Discul Nebra.

Avand forma unui scut circular si o greutate de aproximativ doua kilograme, Discul Nebra este asociat epocii de bronz, cu o vechime de 3600 de ani.

Cu un diametru de 32 centimetri, obiectul considerat astrolabul epocii de bronz, dispune de o alcatuire incredibila, reconfirmand cunostiintele astronomice ale oamenilor din acea epoca.

Pictat in nuante verde-albastru, Discul Nebra este confectionat din bronz, incrustat cu placute de aur, desenele sale reprezentand corpuri ceresti.
Pe langa vechime, obiectul mai prezinta doua particularitati neobisnuite. Punctele ce apar pe disc seamana cu Pleiadele – stelele existente pe cerul Europei in acea perioada. A doua particularitate este prezenta pe partea dreapta a unui arc de 82°, aceasta fiind exact distanta dintre punctul in care soarele rasarea la Nebra in momentul solstitiului de vara si cel in care rasarea in momentul solstitiului de iarna. (Prima zi – Marc Levy)

Ipotezele privind functiile Discului Nebra sunt multiple : calendar lunar, unealta destinata transmiterii cunostiintelor astronomice sau ghid agricol.

Un lucru este sigur: structura si particularitatile Discului Nebra sunt unice, fapt ce indeamna spre adevaruri rareori admise in unanimitate : specia umana.

Exemplu in acest sens ar fi descoperirea ramasitelor lui Lucy, considerata la acea vreme - bunica omenirii – in varsta de trei milioane de ani, primata cu mers biped, cercetatorii dandu-si seama abia in 2008 ca Lucy era de fapt mascul.
Insa, dupa cateva decenii sunt aduse la lumina ramasitele lui Ardipithecus Kadabba, in varsta de cinci milioane de ani, de asemenea, biped, avand in vedere structura bazinului si a coloanei vertebrale.
Descoperirea cea mai recenta o reprezinta osemintele fosilizate a unei familii de bipezi – familia Orrorin – avand o varsta de sase milioane de ani.

Intrebarea este: ce varsta are primul nostru stramos?


Unii se aventureaza in raspunsuri plauzibile – sapte, opt milioane de ani – altii, ating zenitul – cinsprezece milioane de ani...


Cu toate ca in pana in 1920 se credea ca universul este static, descoperirile ulterioare au demonstrat fara tagada, ca universul se dilata, galaxiile indepartandu-se de noi...


Desi cunoastem astazi legile evolutiei...dimensiunea umana ramane...un mister.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top