duminică, 23 martie 2014

Maretia - intre ras si plansIn 16 aprilie 1889, se naste la Londra, cel care avea sa devina icoana filmului mut Charlie Chaplin.

Traindu-si primii ani de viata intr-o saracie lucie, fratii Chaplin lupta pentru supravietuire in scoala pentru copii saraci Central London District. Este momentul ce marcheaza afinitatea sa spre crearea personajelor aflate in degringolada vietii.

 
Pasind pe pamant american, maretia sa…se dezlantuie. Unul dintre primele sale filme – Vagabondul – realizat la 24 de ani, ramane si astazi, un film de referinta.
Nu stiam nimic de personaj. Dar cand m-am imbracat, hainele si machiajul m-au facut sa ma simt cine sunt de fapt. Am inceput sa-l cunosc, iar cand am urcat pe scena era deja nascut. (C. Chaplin)

Valurile de imigranti sositi in America, se regaseau, traiau si luptau asemenea Vagabondului, traindu-si viata intre ras si plans.
Celebritatea lui Chaplin atinge apogeul, in 1940 lansand filmul The Great Dictator (Dictatorul), in care parodiaza nazismul si pe Adolf Hitler, precum si pe aliatul sau, dictatorul Benito Mussolini. Mai mult decat atat, filmele sale aduceau in prim plan personaje evreiesti, ridiculizand astfel, nazismul si ambientul politic a acelor vremuri.

Anul 1942, devine pentru Chaplin, anul controverselor. Acuzat ca ar impartasi o viziune mai mult comunista, sustinand implicarea in razboi, ostilitatea impotriva sa incepe sa prinda contur.
Sa ne aducem aminte, ca in 1947, cel aflat in fruntea marii cruciade impotriva comunismului, privit ca erou national, se afla nimeni altul decat John Edgar Hoover, directorul FBI-ului, personaj ce a scris multe pagini din istoria Americii.

Noi reusiseram performanta de a nu defini niciodata precis comunismul. Era, pur si simplu, un termen generic pe care ne sprijineam pentru a denunta orice comportament, orice atitudine, orice mod de gandire, orice intentie deviante…comunism insemna orice nu respecta credinta intr-un Dumnezeu unic si alb…(Blestemul lui Edgar – Marc Dugain)

Urmand sloganul Hollywoodul pute a comunism, au loc in acea perioada numeroase investigatii, unii proprietari de studiouri ruinand cariera oricarui actor ce aratase simpatie comunistilor, elanul de purificare cuprinzand intreaga societate americana.
Marele om de stiinta, Albert Einstein se afla, de asemenea, in capul listei, alaturi de Dr.Jonas Salk, cel care descoperise vaccinul contra poliomelitei, Ernest Hemingway sau scriitorul Thomas Mann, premiat cu Nobel.

In 1952, Charlie Chaplin paraseste SUA, pentru a asista la premiera filmului Limelight de la Londra. Este momentul propice pentru ca Edgar Hoover sa obtina cu ajutorul departamentului de imigrari, interzicerea permisiunii pentru Chaplin de a mai reintra in tara.

In urma acestei decizii, Chaplin a renuntat la rezidenta din SUA, stabilindu-se cu familia in Elvetia.

In anii ce au urmat, marele Chaplin si-a urmat destinul…a scris, a compus, a fost regizor si producator, autobiografia sa fiind publicata in 1964.

 
Onorat cu un premiu Oscar in 1972, Chaplin se reintoarce in America, pentru o scurta perioada. Prezenta sa, ridica sala in picioare, asa cum i se cuvine unui Vagabond.

Desi de-a lungul vietii, situatia sa materiala s-a modificat considerabil, anii de saracie fiind lasati in urma, omul Chaplin a ramas mereu ancorat in lumea in care, zambetul sugubat si ironia devin…arta.


Marea sa iubire - Hetty Kelly – rapusa in 1921 de gripa in timpul Marii Epidemii din 1918, va ramane pentru Chaplin muza sa de neatins.

In 1965, aflat la varsta de 76 de ani si tata a 12 copii, Chaplin scrie o scrisoare fiicei sale Geraldine : Portretul tau sta aici pe masa si aici, in inima mea. Dar unde esti tu? Acolo, in Parisul de poveste, dansezi pe mareata scena teatrala de pe Champs-Élysées…Vedeti fata aceasta? Este fiica unui bufon batran. Mai tineti minte? Il chema Charlie.

In ziua de Craciun a anului 1977, batranul bufon se alatura stelelor.


…mai bine de 40 de ani am amuzat oamenii. Dar eu am plans mai mult decat au ras ei.  (Charlie Chaplin)


Back to Top