duminică, 8 decembrie 2013

Al Capone – Gangsterul legendar



In 1947  la varsta de 48 de ani, moare, uitat de lume, Al Capone. 

Bolnav de neurosifilis, singur si cu mintea ratacita, Al Capone, gangsterul legendar, moare in urma unui atac cerebral vascular, ramanand in amintirea tuturor ca cel mai celebru nas al crimei organizate.


Numit si Scarface, datorita cicatricei care-i brazda fata, Al Capone se remarca prin fapte deosebit de sangeroase, intre care masacrul de Sfantul Valentin, din 14 februarie 1929, zi fatidica in care sapte persoane ai unei bande rivale au fost executati cu bestialitate.

Anii prohibitiei devin pentru clanurile mafiote mana cereasca, eliminand pe rand bandele rivale si impunandu-se cu violenta, intimidare, coruptie si santaj in traficul cu alcool si droguri. Numarul barurilor clandestine rasar precum ciupercile, astfel ca, prostitutia devine o alta activitate profitabila pentru organizatie.



Impinsi de saracie, la inceputul sec.XX, aproape doua milioane de sicilieni migreaza in Statele Unite. Prea tarziu pentru goana dupa aur si primiti uneori cu dusmanie, sicilenii adopta pe pamant american retelele de protectie ale mafiei siciliene. Mai criminala decat sora ei siciliana, organizatia Mano Nera – Mana Neagra – este deosebit de activa in New York, Chicago si New Orleans, jumulind profiturile negustorilor si micilor comercianti italieni si controland comertul cu fructe si ulei.
Lupta pentru putere lasa in urma valorile traditionale, astfel ca, Mano Nera, devine o mafie de tip nou : Cosa Nostra.

In 1931 guvernul federal american il condamna pe gangsterul Al Capone pentru evaziune fiscala.Pentru crimele violente comise de sindicatul crimei pe care l-a condus, nu va fi gasit vinovat niciodata.
Al Capone va petrece opt ani in inchisoare, detentia cea mai lunga efectuand-o la Alcatraz, inchisoarea de maxima siguranta a acelei epoci.


Odata cu caderea legendarului Al Capone, celebrul Lucky Luciano, devine stapanul pegrei, fondand in 1931 o Comisie, constituita din 25 de clanuri sau familii raspandite pe intreg teritoriul american. Incet, dar sigur, caracatitia ucigatoare isi intinde tentaculele.



Desi influenta organizatei este enorma, sefii CIA refuzand sa creada in existenta unei sindicat al crimei, ancheta parlamentara din 1957 scoate la lumina activitatile mafiei italo-americana.
In 1933 prohibitia este anulata, astfel ca, organizatia se orienteaza spre alte domenii : comert, constructii, sindicate, jocuri de noroc, prostitutie, trafic de droguri, industria cinematografica si bineinteles, politica.
Prin anii 1990, afacerile mafiei au adus profituri de zeci de miliarde de dolari, astfel ca, numerosi avocati, contabili, functionari lucreaza pentru administrarea acestor sume.

Reusind sa se adapteze tuturor vremurilor, mafia dovedeste o uimitoare maleabilitate, existand zvonuri, ca in urma atentatelor din 11 septembrie, organizatia s-a ocupat de vanzarea a sute de tone de metal de la Twin Towers.
In urma unei anchete din 2001, s-a stabilit faptul ca, Cosa Nostra a reusit sa se infiltreze si in mediul bursier, avand sprijinul brokerilor corupti, fapt ce a condus la lezarea a zece milioane de mici investitori.
Prezenta in lumea virtuala, organizatia isi continua incursiunea.

Poti obtine multe cu o vorba buna, insa cu o vorba buna si cu un pistol poti obtine si mai multe.(Al Capone)



2 comentarii:

  1. Ce mutra de cartofor ieftin are si el ditamai criminalul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Al Capone a fost un nume celebru in mafie dar Lucky Luciano cred ca a creat mult mai multa teroare si a fost mult mai sadic.
    Mentionez ca nick-ul meu este pura coincidenta si nu are nimic de a face cul cel mentionat in postarea mea de mai sus...=))

    RăspundețiȘtergere

Back to Top