duminică, 22 decembrie 2013

Incidentul din trecatoarea Dyatlov



In ianuarie 1959, un grup de noua excursionisti rusi, se aventureaza in salbaticia muntilor Ural, condusi de Igor Dyatlov, in varsta de 23 de ani, expeditie ce va fi cunoscuta sub numele de Incidentul Dyatlov, datorita terifiantelor conditii in care echipajul si-a gasit sfarsitul.

Stabilindu-si tabara langa muntele Holat Ciahil (Muntele Mortilor), intr-o zona locuita de tribul Mansi, cei noua excursionisti, majoritatea studenti sau absolventi ai Institutului Politehnic Ural, aveau ca scop explorarea muntelui Otorten din partea nordica a Uralilor, ca pregatire pentru o expeditie in Artica.
Nimic nu avea insa sa arate, cricumstantele infricosatoare ce vor duce la tragicul sfarsit al celor noua tineri, anchetatorii sovietici concluzionand moartea acestora prin cuvintele: o forta naturala coplesitoare.

Neprimind nici un semn de viata, se da alarma, astfel ca, echipele de salvare ajung la locul de campare in data de 26 februarie, nepregatiti pentru ceea ce aveau sa vada.
La o distanta de sase mile departare de destinatia lor, si la o temperatura de -30 de grade, salvamontistii gasesc ramasitele inghetate ale membrilor echipei. Primele doua corpuri sunt gasite la marginea unei paduri, doar in lenjerie si desculte, sugerand ipoteza ca au fugit inspaimantati din calea unui lucru terifiant, mai ales ca anchetatorii au gasit corturile sfasiate pe interior, fapt ce intareste aceasta ipoteza.Mai mult decat atat, dovezile indica faptul ca cei doi au incercat cu disperare sa se urce in copac, ramurile acestuia fiind rupte, resturi din scoarta copacului fiind gasite sub pielea celor doi tineri.

Este momentul in care anchetatorii s-au intrebat ce fiara a speriat acesti oameni?
Unele surse sustin faptul ca plecarea in fuga, pe intuneric, fara echipament corespunzator, s-ar fi datorat aparitiei unei lumini puternice, alte surse sustin faptul ca cei afectati de hipotermie severa, devin dezorientati, au impresia ca se supraincalzesc si incep sa se dezbrace, fenomen cunoscut sub numele de dementa hipotermica sau dezbracarea paradoxala.

Poate ca aceste explicatii ar fi fost plauzibile, daca nu s-au fi gasit urme de radiatii pe trupurile gasite.

Dupa alte doua luni de cautari, sunt gasite sub zapada, alte patru corpuri, constatandu-se cu groaza, ca desi nu existau urme externe, toti cei patru suferisera morti traumatice, avand in vedere ca aveau craniul si oasele sfaramate, iar fetei numita Dubinina ii fusese smulsa limba din radacina.
Nu s-a putut explica nici culoarea portocalie pe care trupurile o aveau sau faptul ca parul lor era complet gri.
Aflati la 50 de km de locul incidentului, alti cataratori au raportat ca au vazut cateva sfere ciudate de culoare portocalie, inconjurate de o aura albastruie in directia  Kholat Syakh, fapt confirmat si de alti meteorologi sau militari din zonele apropiate.
Ultimii membrii ai echipajului au fost gasiti mai imbracati dar in haine sfasiate, testele aratand ca si aceste corpuri prezentau o radioactivitate marita.
Reconstituind comportamentul victimelor, dovezile existente sugeraza faptul ca acestia erau orbi, avand in vedere ca au incercat sa faca focul cu bete umede de pin, desi in apropiere era suficient lemn uscat pentru foc.

In cazul acestui incident, neelucidat nici astazi, ipotezele sunt numeroase.
Una dintre ipoteze este ca aflati in fata unui pericol de moarte, speriindu-se de un eveniment necunoscut, membrii echipajului au ales sa fuga pentru a-si salva viata, constienti totusi ca nu vor putea supravietui conditiilor extreme existente in munti.
O alta ipoteza, este izbucnirea unei avalanse, fapt negat in totalitate, deoarece nu s-au gasit urme in acest sens.
Alte surse considera ca intruziunea excursionistilor in zonele populate de tribul Mansi, ar fi dus la infurierea acestora, fapt infirmat de Dr. Boris Vozrozhdenny care a declarat ca leziunile fatale nu au putut fi cauzate de o fiinta umana, excluzand un atac al localnicilor.
Avand in vedere ca acest incident se petrecea in plin Razboi Rece, si datorita faptului ca in zona au fost gasite bucati de metal, unele ipoteze se indreapta spre presupunerea ca membrii echipajului au cazut in mijlocul unui test efectuat de guvernul sovietic, cel mai arzator sustinator al acestei teorii fiind Yudin - singurul supravietuitor, datorita abandonarii expeditiei.

Astfel, Yudin a cerut anchetatorilor sa explice radiocativitatea prezenta pe trupuri si faptul ca unii dintre fostii sai prieteni aveau ochelari si schiuri care nu au apartinut membrilor echipei, precum si bandaje ce semanau cu bucati de material din uniforma soldatilor.

Alte surse sustin faptul ca tinerii au intrat in panica datorita unui vuiet terifiant al fiarei zapezilor, daca luam in considerare ca in zona de camping, s-ar fi gasit o hartie pe care scrie : De acum știm că există oameni de zăpadă.
De asemenea, prezenta sferelor portocalii, este o dovada a interactiunii unor prezente necunoscute si pot justifica culoarea portocalie a corpurilor si parul gri, teorie sustinuta de seful anchetei Dyatlov.

Mai ramane o intrebare : cum se explica limba smulsa din radacina a fetei numita Dubinina, decat ca o actiune de reducere la tacere? Toate traumele suferite au fost interne, nu au existat semne de lupta, leziunile cauzate nefiind exercitate de o alta fiinta umana.
In luna mai 1959, ancheta a fost inchisa, fisierele clasate si arhivate, dosarul fiind disponibil in anul 1990, cand s-a constatat ca parti din acesta lipseau.
In 1967 jurnalistul Yuri Yarovoi, implicat si in anchetarea cazului, a publicat cartea From Highest Level of Complexity inspirat din acest incident misterios. Multe dintre versiunile alternative ale romanului au fost respinse de cenzura, iar arhiva sa, formata din fotografii, jurnale si manuscrise s-a pierdut.

In anii 80, Yuri Yarovoi si-a gasit sfarsitul intr-un accident de masina.

Fundatia Dyaltov infiintata la Ekaterinburg, incerca in prezent sa convinga oficialii rusi sa opteze pentru redeschiderea anchetei in acest caz.

Altfel, Incidentul din trecatoarea Dyatlov va ramane unul dintre marile mistere ale sec.XX, un caz enigmatic si intrigant.

















6 comentarii:

  1. Foarte interesant articol si in acelasi timp,straniu!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti recomand vizionarea filmului cu acelasi nume.Merita vazut. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am citit acest articol si am ramas inca un sfert de ora cu ochii in gol, ma uitam prin monitor...
    Am cautat filmul pe net si l-am gasit, l-am vazut si la finalul lui, ma uitam prin televizor...
    Groaznic film, terifianta intamplare, exceptional articol.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chestia asta chiar mă înspăimântă...

    RăspundețiȘtergere

Back to Top