duminică, 11 octombrie 2015

Recrutii

Practica de a utiliza animale in diverse operatiuni, dateaza din cele mai vechi timpuri. Antrenati ca iscoade, santinele, pentru misiuni de salvare sau pur si simplu sa ucida, recrutii au devenit cu timpul o arma militara extrem de utila.

Trimisi primii in confruntare, grecii antici foloseau in lupta cainii Mastif, intimidand adversarul prin ferocitate si greutate, acestia ajungand in timp si la 113kg. In timpul invaziei, conchistadorii spanioli au folosit de asemenea caini antrenati sa ucida si sa eviscereze pantecul, semanand groaza pe teritoriile sud-americane. In lungile sale campanii militare, Napoleon a recrutat in randurile armatei sale, caini capabili sa apere, sa atace sau sa transmita mesaje.



Dotati cu veste speciale pentru protectie balistica, sisteme de vedere pe timp de noapte, senzori termici si sistem de comunicare cu stapanul, Unitatile K9 alcatuite din caini antrenati de trupele speciale, sunt folosite astazi in majoritatea operatiunilor militare. 





Folositi pentru detectarea explozibililor, a drogurilor, cainii militari sar cu parasuta, infruntand cam aceleasi obstacole ca si stapanul. Suportul moral si salvarea a numeroase vieti omenesti, confera acestor recruti, o recunoastere binemeritata.
 
Pentru indepartarea materialului exploziv, sobolanii uriasi de Gambia, instruiti sa detecteze minele de sol, sunt folositi in prezent in Mozambic.

Salvator a 197 de soldati americani blocati in spatele liniilor inamice, in timpul Primului Razboi Mondial, porumbelul Cher Ami ramane in istorie. Cu o rana in piept, un picior rupt si cu un singur ochi, zburand printr-o ploaie de gloante, Cher Ami reuseste sa strapunga liniile inamice si sa transmita mesajul aliatilor. Desi primeste ingrijiri medicale, dupa un an porumbelul moare, primind din partea armatei franceze medalia Croix de Guerre.

Acoperiti cu substante inflamabile, porcii incendiari erau folositi de armata romana, semanand panica in adversari. Flacarile umblatoare rupeau randurile inamicilor, intr-o harmalaie ingrozitoare.





Printre recrutii folositi in confruntari militare, s-au numarat de-a lungul timpului, elefanti, pentru a zdrobi in forta randurile inamice, delfini, pentru a ucide scafandrii inamici si a-i ghida pe cei pierduti, insecte, lilieci, pisici, soimi, serpi si bineinteles cai. 





 
Avand roluri bine stabilite, multe dintre actiunile acestor recruti au avut un impact hotarator in timpul confruntarilor.


Trebuie sa ma impac cu vreo doua-trei omizi, daca vreau sa cunosc fluturi.
(Antoine de Saint-Exupéry)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top