sâmbătă, 29 august 2015

Cu ochii larg inchisi

Luminile scaldau orasul in acorduri insinuoase. Masti misterioase, vesele sau sinistre, interpretau propriul rol iluzoriu. Venetia sarbatorea.Eliberati de dogmele sociale, venetienii alunecau in lumea hazardului si a povestilor tainuite. 
 
Iluzia de a fi egal, descatusa reactii nebanuite. Scopurile insa, erau diferite.  
Amestecarea claselor sociale, constituia un bun prilej pentru spionii inchizitiei de a pune intrebari. Raspunsurile strigate fara teama, pareau sa satisfaca superioritatea de moment a mastilor dezgolite.

Intalnirile secrete in lumina sarbatorilor, pareau banale, insa, evenimentele ce urmau, spulberau crezuri si satisfaceau interese.

Curand, sub faldurile decadentei, venetienii isi traiau propriile fantasme.

Dex-ul defineste decadenta ca fiind degradarea, declinul sau pierderea anumitor norme morale. Eu cred insa, ca decadenta poate fi atribuita si celor ce nu-si recunosc slabiciuniile, ascunsi in spatele mastilor umane, mai mult chiar, trambitand o moralitate extrema.

Zvonurile despre dansul promiscuitatii, nu avea ecou. Roma din acea epoca, tacea. Visteriile erau pline. Muzica suava a donatiilor generoase avea alte note.

Jocurile de noroc impanzeau orasul, desfasurandu-se febril chiar si in manastiri, indrazneala femeilor cochete inclusiv a maicilor devenea din ce in ce mai accentuata prin atitudine si imbracaminte, libertinajul sexual ca si homosexualitatea erau unanim acceptate.


Ceea ce parea o descatusare a prejudecatilor, a generat cu timpul noi prejudecati.

Unde incepe si unde sfarseste libertatea ? Poate fi aceasta incadrata intr-un tipar?Cu mii de ani in urma, Oracolul din Delfi isi intampina calatorii cu urmatorul indem : cunoaste-te pe tine insuti.

Laureat al premiului Nobel, psihologul Daniel Kahneman sustine faptul ca numeroase erori cognitive ne influenteaza deciziile fara sa ne dam seama. Controlat de doua sisteme (intuitiv sau constient) gandirea umana duce zilnic propriul razboi al alegerilor. Conform spuselor sale, tirania sinelui memoriei pare sa maximizeze calitatea viitoarelor amintiri, nu calitatea viitoarelor experiente.

Cat de fericit esti ? Constient, nu intuitiv.

Intrerupt de regimul fascist a lui Mussolini in 1930, Carnavalul de la Venetia renaste spectaculos in 1979.Unde mergem mai exact ?...unde se sfarseste curcubeul.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Back to Top